Hauraat vanhukset

Järjestetään kansanäänestys, johon saavat osallistua vain 70 vuotta täyttäneet.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Uutisissa on yhä useammin alkanut toistua ilmaisu ”hauras vanhus”. Sitä käyttävät useimmiten vankat ministeriköt, jykevät lääkärinplantut ja muut robustit keskenkasvuiset. Hauraita vanhuksia on epäilemättä ollut olemassa ennenkin, mutta aikaisemmin heitä ei ole näin tiuhaan mainittu.

Muoti-ilmaisun jälkimmäinen osa, vanhus, on tällä kertaa tarkasti määriteltykin. Se tarkoittaa ketä tahansa yli 70-vuotiasta, ilman yläikärajaa, riippumatta sukupuolesta, uskonnosta, kansallisuudesta tai muusta. Ainoastaan ikä ratkaisee sen, oletko vanhus ja mitä et saa tehdä. Tästäkin määrittelystä on erimielisyyttä, koska kaikki yli 70-vuotiaat eivät halua olla vanhuksia, vaan jotain muuta. Sanakirja tarjoaakin koko joukon synonyymejä: ikäihminen, varttunut, seniori, ukko/akka, äijä/ämmä, eläkeläinen, horisko, vaari/muori, harmaahapsi, entinen nuori, ikäloppu, kääkkä, harmaa pantteri, fossiili…

Ilmaisun ensimmäinen osa, hauras, on vielä kiistanalaisempi. Sen merkitystä ei ole kunnolla kerrottu hallituksen infoissa eikä THL:n tiedotteissakaan. On esimerkiksi epäselvää, kohdistuuko hauraus vanhuksen johonkin ruumiinosaan, esimerkiksi munaskuihin, luihin tai muihin – siis tarkoitetaanko ensisijaisesti osteoporoosipotilaita vaiko kaikkia.

Sanakirjan mukaan ”hauras” tarkoittaa ainakin seuraavia ominaisuuksia: ilmava, kevyt, seitinohut, särkyväinen, hapero, mureneva, puutteellinen, heikko, vajavainen, karkaisematon, voimaton, raihnainen, tutiseva, raihnas, hervoton, heiveröinen, herkkä, hento, murea, rapea, siro ja riisitautinen.