© Janne Tervamäki

Hallitushimo

Ukkola 14.12.2018 06:00
Jukka Ukkola
avatar - 'Jukka Ukkola

Elämme addiktioiden aikaa. Osa kansasta ryyppää aivan liikaa, toiset ovat peliriippuvaisia, kolmannet eivät voi elää hetkeäkään ilman kännykkäänsä, ja onpa joukossamme myös sellaisia, joiden elämää hallitsee yletön sukupuolivietti, joka tosin ei ilmene sananmukaisesti riippuvuutena, päinvastoin.

Vähälle huomiolle jäänyt yliannostuksen seuraus on hallitusaddiktio, eli sairaalloinen kiintyminen hallitusvaltaan. On tunnettu sanonta, että valta turmelee ja ehdoton valta turmelee ehdottomasti, mutta aika vähän on yritetty tehdä tilanteen parantamiseksi. Se varmaan johtuu siitä, että takavuosikymmeninä Suomessa hallitukset olivat paljon nykyisiä lyhytikäisempiä. Ne pysyivät pystyssä keskimäärin vain vuoden, eikä niille ehtinyt syntyä vakavia pakkomielteitä.

Nyt on toisin. Melkein kaikki hallitukset istuvat kokonaisen vaalikauden, neljä vuotta. Siinä ajassa riippuvuus ehtii kehittyä krooniseksi. Kesken vaalikauden hallituksia on käytännössä mahdoton kaataa, ja kun vaalit sitten lopulta tulevat, äänestäjät ovat perin juurin kyllästyneitä. Hallituspuolueiden kannatus romahtaa, ja oppositio saa veret seisauttavia jytkyjä. Hallitus saa potkut, vaikka se olisi hyvä, ja oppositio nousee valtaan, vaikka se olisi huono. Vaalit siis voivat johtaa kansakunnan ojasta allikkoon, rutosta koleraan, umpimähkästä päistikkaan.

Avainsanat
Sisältö