© Janne Tervamäki

Julkkisoikeus

Kansikuvakielto ja nimikirjoitusten mitätöinti olisivat julkkisoikeutta lievemmästä päästä.

UKKOLA 12.10.2018 06:00
Jukka Ukkola

jukka.ukkola@hotmail.com

Jotenkin tuntuu siltä, että nykyisin entistä useampi julkisuuden henkilö joutuu raastuvan penkille – tai mikä se nykyajan jalkapuu onkaan nimeltään. Siellä istuu säkki päässä platinalevylaulajia, poliisijohtajia, suosikkikomeljanttareita, rahanpesuammattilaisia, urheilusankareita ja muuta kansakunnan kaapinpäällystöä.

Julkimoille langetettavat rangaistukset eivät ole pelkästään sakkoja tai vankeuksia. Niihin liittyy myös kuuluisuus, joka näissä tapauksissa kääntyy hetkessä siunauksesta kiroukseksi. Silloin tällöin tämä seikka on otettu tuomioissa huomioonkin, eli varsinaista rangaistusta on lievennetty tapauksen saaman suuren kielteisen julkisuuden takia.

Tällaiset lievennykset saattavat olla kohtuullisia, mutta aika sattumanvaraisia ne ovat nykylakien mukaan. Joskus julkisuus vaikuttaa, joskus ei, ja sen määrää ja suuntaa on vaikea mitata. Siksi on aika laatia uusi julkkisoikeuslaki, jossa määritellään julkisuusrangaistukset yhtä tarkasti kuin muut rangaistukset rikoslaissa.

Oikeastaan julkisuus pitää ottaa tuomioihin kaksisuuntaisena: rangaistuksen osana voi olla myönteisen julkisuuden kieltäminen tai kielteisen julkisuuden myöntäminen.

Kielteinen julkisuus voidaan laskea rangaistuksen kovennukseksi, kuten nykyisinkin, mutta tarkemmin määriteltynä. Rangaistukseen voisi kuulua esimerkiksi puoli vuotta ehdollista vankeutta plus tuomitun nimi enintään kahden palstan uutisessa. Joskus rangaistus voitaisiin suorittaa kokonaan julkisuutena yhdyskuntapalvelun tavoin, esimerkiksi lusimalla lööpeissä viikon päivät.

Mallia voidaan ottaa myös lähestymiskielloista tai vanhasta kansalaisluottamuksen menettämisestä määräajaksi tai ainiaaksi. Nyt vain kielletään julkisuus määräajaksi tai ainiaaksi. Tuomioksi siis määrätään vaikkapa kaksi vuotta ehdotonta vankeutta ja lisäksi toiset kaksi vuotta haastattelukieltoa.

Lievennetty muoto tästä olisi kahden vuoden kansikuvakielto, ja kovennettuja versioita otsikkokielto, avajaiskutsukielto ja selfiekielto fanien kanssa. Samalla jo annetut nimikirjoitukset voidaan mitätöidä, jotta niiden keräilyarvo romahtaa. Jos julkkis ei halua tuomioonsa julkkispakettia, hänellä tulee olla mahdollisuus valita perinteinen rangaistus, neljän vuoden ehdoton vankeus.

Julkisuus-rangaistukseen voi kuulua esimerkiksi puoli vuotta ehdollista vankeutta plus tuomitun nimi enintään kahden palstan uutisessa.

Sisältö