© Janne Tervamäki

Mätäkuun tiedettä

Ukkola 03.08.2018 06:00
Jukka Ukkola
avatar - 'Jukka Ukkola

Tiede on siitä mukava harraste, että se tuottaa tutkittuja tuloksia, joihin voi yleensä luottaa. Itsekin olen oppinut uskomaan kaiken, mitä tiede kertoo, siis esimerkiksi sen, että ilmastonmuutos tulee tai ei tule, kananmunat lisäävät tai vähentävät kolesterolia ja punaviini on terveellistä tai epäterveellistä.

Nyt on kuitenkin tullut eteen tutkimustulos, jota on pakko epäillä. Tuoreehkon tiedeuutisen mukaan kakkaaminen kestää kaikilla nisäkkäillä täsmälleen yhtä kauan, 12 sekuntia, riippumatta nisäkkään tai hänen peräsuolensa koosta. Siis niin hiiri kuin elefanttikin äkistää 12 sekuntia, samoin ihmisnisäkäs.

On pakko sanoa, että tuohon tieteelliseen tulokseen en usko. Pelkästään omasta ja koiravainajani kokemuksesta tiedän, että kakkaaminen voi kestää muunkin aikamäärän kuin 12 sekuntia. Ainakin ihminen, jolla on ummetusta, saattaa joskus joutua istumaan pytyllä niin kauan, että ehtii lukea vaikka Dostojevskin tuotannon tai Paavo Väyrysen muistelmat. Normaalioloissakin 12 sekuntia tuntuu lyhyeltä ajalta, joskin ripulin yllättäessä toimitus saattaa sujua jopa nopeammin.

Avainsanat
Sisältö