Mätäkuun tiedettä

Pakina: Myönnän toki, etten ole koskaan ollut kellokallena mittaamassa, kuinka kauan hiiret tai elefantit ulostavat, kirjoittaa Jukka Ukkola.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Tiede on siitä mukava harraste, että se tuottaa tutkittuja tuloksia, joihin voi yleensä luottaa. Itsekin olen oppinut uskomaan kaiken, mitä tiede kertoo, siis esimerkiksi sen, että ilmastonmuutos tulee tai ei tule, kananmunat lisäävät tai vähentävät kolesterolia ja punaviini on terveellistä tai epäterveellistä.

Nyt on kuitenkin tullut eteen tutkimustulos, jota on pakko epäillä. Tuoreehkon tiedeuutisen mukaan kakkaaminen kestää kaikilla nisäkkäillä täsmälleen yhtä kauan, 12 sekuntia, riippumatta nisäkkään tai hänen peräsuolensa koosta. Siis niin hiiri kuin elefanttikin äkistää 12 sekuntia, samoin ihmisnisäkäs.

On pakko sanoa, että tuohon tieteelliseen tulokseen en usko. Pelkästään omasta ja koiravainajani kokemuksesta tiedän, että kakkaaminen voi kestää muunkin aikamäärän kuin 12 sekuntia. Ainakin ihminen, jolla on ummetusta, saattaa joskus joutua istumaan pytyllä niin kauan, että ehtii lukea vaikka Dostojevskin tuotannon tai Paavo Väyrysen muistelmat. Normaalioloissakin 12 sekuntia tuntuu lyhyeltä ajalta, joskin ripulin yllättäessä toimitus saattaa sujua jopa nopeammin.

Myönnän toki, etten ole koskaan ollut kellokallena mittaamassa, kuinka kauan hiiret tai elefantit ulostavat, ja tiedän, etteivät ne istu vessassa lukemassa Väyrysen muistelmia, mutta silti epäilen vahvasti, että nekään suoriutuisivat kakkaamisestaan joka kerta täsmälleen samassa ajassa. Minkälainen luonnonvalinta muka tuohon johtaisi? Ovatko pedot syöneet kaikki ne onnettomat, jotka kyykkivät yli 12 sekuntia? Ei tunnu uskottavalta, joten luultavasti tämä tiedetulos kuuluu niin sanottuihin vaihtoehtoisiin totuuksiin tai mätäkuun uutisiin.