Nämä puuttuvat yhä 100-vuotiaalta Suomelta: Kansallissika, kansalliskana, kansallissieni – ja kansallispaavo

PAKINA: Jukka Ukkola puntaroi juhlavuoden kunniaksi kansallisia asioita.
Jukka Ukkola
Ukkola 30.7.2017 12:56
Suomen satavuotisjuhlahumussa maallemme on valittu useita kansalliseläimiä ja -kasveja, viimeksi paatsamasinisiipi kansallisperhoseksi ja eurooppalaiskissa kansalliskissaksi. Ennestään kansallisen statuksen ovat saavuttaneet ainakin suomenpystykorva, suomenhevonen, ahven, laulujoutsen, seitsenpistep...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Puunkorjuumestarit ry esittää itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Artek-koivumetsien FSC/PEFC sertifikaatti-kilpailua seuraavasti:

Koivupuusta yli 80 vuotta sitten valmistettu ja markkinoitu Artek-kuluttajatuote on edelleen ”ainoa” maailmalla arvostettu ”suomalainen” kuluttajatuote (vrt. Ikea).

Artek on vuonna 1935 perustettu modernin muotoilun myynti- ja markkinointiorganisaatio. Yrityksen perustivat Maire Gullichsen, Alvar Aalto, Aino Aalto ja Nils-Gustav Hahl[1]. Artek perustettiin ensisijaisesti Aallon huonekalujen markkinointiin ja myyntiin, mutta muiden valmistajien, kuten Knollin, Vitran ja Fritz Hansenin tuotteet otettiin jo varhain valikoimaan. Vuonna 1992 Alvar Aallon tuotteita valmistanut Artek-yritys siirtyi ruotsalaisen sijoitusyhtiö Proventus AB:n omistukseen. Aallon muotoilun lisäksi Artek edustaa muun muassa Ilmari Tapiovaaran, Tapio Wirkkalan, Eero Aarnion ja Juha Leiviskän huonekaluja ja valaisimia.

Vuonna 2013 sveitsiläinen Vitra osti Artekin, jonka myyntikonttorit ovat Berliinissä, Helsingissä, New Yorkissa, Tokiossa ja Tukholmassa. Taloustaito lehden 27.5.2014 TAIDE MUKAAN Alvar Aallon suunnittelemien ovenkahvojen hinta nousi Lontoossa peräti 24 000 euroon. Stora Enso oy esittelee Imatralla kansainvälisesti arvostettua kansallista kulttuuria Alvar Aallon desing rakentamisilla ja sisustamisilla. http://yle.fi/uutiset/3-9591339?origin=rss

Kilpailussa pyritään turvaamaan vuonna 1935 perustetun Artekin koivuhuonekaluissa käytettyjen koivupuiden laatuluokan edellyttämien koivumetsien kasvatukset. Näiden auditoinneista hyväksytyt FSC/PEFCmetsäsertifioinnit ovat todiste Artekin Berliinin, Helsingin, New Yorkin, Tokion ja Tukholman myyntikonttoreita varten Artek-tuotteiden koivupuuraaka-aineen laadusta. Kilpailun säännöt perustuvat metsästä markkinoille toimijoita velvoittavan EU asetuksen 995/2010 oikeusvaikutuksien käänteiseen todistustaakkaan.

Kansallissika = Björn Wahlroos
Kansalliskana = Anne Berner
Kansallissieni = Teuvo Hakkarainen
Kansallispaavo = Paavo Pesusieni (ks. edell)