© Janne Tervamäki

Muka mukavaa

ukkola 10.01.2020 06:00
Jukka Ukkola
avatar - 'Jukka Ukkola

Uusi vuosi on alkanut hyvin mukavuudenhaluisesti. Tasavallan presidentti toivoi uudenvuodenpuheessaan rauhaa, vakautta, pitkäjänteisyyttä ja ymmärtämystä – siis sanalla sanoen mukavuutta. Helsingin Sanomissa kerrottiin, että nyt on menossa oikein mukavuustrendi, being nice, ihmisiksi oleminen.

Jaa. Joo. Ihan kiva. Hyvin sanottu, mukavasti mutjautettu.

Mutta kuinka sitten yhtäkkiä opimme olemaan mukavia, me jörrikät ja mörrimöykyt, joilla on kiro kielen päällä ja vittu välimerkkinä? Kyllä siitä vaikeaa tulee, eikös vain, vai mitä mieltä olette, ystäväni, te väärämieliset? Voimmehan me silti jotenkin yrittää, eiks jeh, tai ainakin Minä voin yrittää, koska en ole Kusi Pää. Jookosta, kiva hei!

No niin, väännetään sitten vaikka rautalangasta, sillä on mukavaa, jos idiootitkin pysyvät mukana. (Tuossa oli muuten hauska sanaleikki: ”mukavaa – mukana”, heh heh, taisipa mennä ohi, mutta nyt ehkä tajuatte, kun selitettiin. Kliffaa!)

Jos sanaristikossa annetaan vihjeeksi ”mukava”, se voi merkitä melkein mitä tahansa riippuen siitä, kuinka monta kirjainta ratkaisuun tarvitaan, esimerkiksi metka, hauska, kotiasu, rattoisa, viihtyisä tai laatusana. Kukapa meistä ei haluaisi olla rattoisa kotiasu tai viihtyisä laatusana. Vitsivitsi, blinkblink!

Vakavasti puhuen asiaa voidaan tarkastella lähtien sanan etymologiasta eli alkuperästä. En ole sitä erityisesti tutkinut, mutta maalaisjärki sanoo, että sanan mukava kantasana on muka. Siis samaan tapaan kuin sekavan kantasana on seka, haravan kantasana hara ja loivan kantasana loi.

Mitä sitten ”muka” tarkoittaa? Sehän tarkoittaa teeskentelyä, epäilyttävää asiaa tai jopa valehtelua. Siis mukava ihminen ei oikeasti olekaan mukava, vaan teeskentelee sellaista, on olevinaan.

Tuota kyllä jo vähän epäilinkin, kun yritin tuolla tekstin alkupuolella olla mukava. Keinotekoiselta se tuntui ja kuulosti, ei oikein uskottavalta.

Kai siis on parasta, että tämäkin uudenvuodenlupaus – siis mukavana oleminen – haudataan heti loppiaisen jälkeen samaan roskakoriin kuin muutkin uudenvuodenlupaukset. Jatketaan vain entiseen tapaan, sillä suomalainen ei ole mukavuusalueellaan, jos hän on mukava.

Sisältö