© Janne Tervamäki

Olutoppia

Ukkola 05.01.2018 06:00
Jukka Ukkola

jukka.ukkola@hotmail.com

Alkoholilain uudistusta käsiteltiin eduskunnassa pitkään – aivan liian pitkään, sillä se alkoi rämpiä päähän. Lopulta saatiin aikaan päätös siitä, että entistä vahvempia juomia tulee maitokauppoihin. Siellä ne ovatkin paremmassa turvassa kuin eduskunnassa.

Janoisimmat ovat jo ehtineet kokeilla, mitä uudistus käytännössä merkitsee. Yhden koulu- kunnan mukaan kotiin kannettavaa on nyt 17 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden puolella. Tähän päästään sillä laskutoimituksella, että juomien uusi alkoholipitoisuus, 5,5 prosenttia, on 17,02 prosenttia enemmän kuin aikaisempi 4,7 prosentin pitoisuus.

Toinen oppisuunta on sitä mieltä, että kotiin kantaminen vähenee paljon vähemmän. Oluen varsinainen painolasti ei muodostu alkoholista vaan vedestä ja muista epäalkoholeista. Niitä oli kaljalitrassa aikaisemmin 9,53 desilitraa, nyt vain 9,45 desiä. Näin laskettuna kotiin kantamisen reaaliarvo vähenee vain 0,84 prosenttia, eli ei juuri lainkaan.

Kompromissinäkemyksen mukaan kumpikaan mainituista laskutavoista ei ole oikea, koska tavallinen kaljasieppo ei pysty raahaamaan kaupasta niin paljon vahvaa olutta, että alkoholin määrä vastaisi täsmälleen entistä keskiolutlastia, koska juomaa myydään vähimmillään 0,33 litran täysinä pulloina. Jos joku haluaisi hankkia A-oluella tasan yhtä suuren humalan kuin aikaisemmin mäyräkoirallisella keskiolutta, hänen täytyisi ostaa sitä 10,25454545… pullollista. Sellaista epätarkkaa määrää kukaan kauppias ei suostu myymään. Jos asiakas ostaa A-olutta vain 10 pulloa, hänelle jää juopumisvaje, jos taas 11 pulloa, seurauksena on överi.

Kaikkein pikkutarkimmat puistokemistit muistuttavat, että alkoholille tapahtuu ihmeellinen metamorfoosi, kun se siirtyy pullosta ihmisen päähän: silloin siitä katoavat kaikki prosentit ja ne muuttuvat jollain ihmeellisellä tavalla promilleiksi. Niiden määrä ei riipu pelkästään alkuperäisjuoman vahvuudesta, vaan myös loppukäyttäjän painosta ja muusta kunnosta. Näin ollen on mahdoton tieteellisesti todistaa, millaisia vaikutuksia uudella alkoholilailla lopulta on, m.o.t.

Kuten huomaamme, matematiikka on ihmeellistä. Millaistahan se mahtaisi olla selvin päin? 

Yhden koulukunnan mukaan kotiin kannettavaa on nyt 17 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden puolella.

Sisältö