Ruoka kortille

ukkola 05.04.2019 06:00
Jukka Ukkola
avatar - 'Jukka Ukkola

Tuskin yksikään länsimainen nykyihminen voi olla tietämätön siitä, millaista ruokaa hänen pitäisi syödä. Tietoa tulee joka torvesta: kätilöiltä, lääkäreiltä, opettajilta, televisiokokeilta, vegaaneilta, viranomaisilta, luonnonsuojelijoilta, ravintoterapeuteilta, personal trainereilta – nykyisin myös kirkolta ja puolueilta. Viimeksi Maailman luonnonsäätiö WWF ilmoitti, että maitoa saa juoda lasillisen päivässä ja kananmunia syödä kuusi kappaletta kuukaudessa, onpa sitten pääsiäinen tai ei. Mämmille ei tainnut tulla omaa kiintiötä, mutta ilman sitäkin tiedämme, että ainakin Juha Mieto syö sitä liikaa, 40 ropposta.

Eväsevästysten sanoma on selvä ja yksinkertainen: vähemmän lihaa, enemmän kasviksia. Ellet syö oikein, olet loinen, luopio ja lihava.

Ongelmana on vain se, miten ihmiset saadaan tottelemaan viisaampiaan. Väärinsyöjiä on peloteltu suonikohjuilla, rasvamaksalla ja kaikilla muilla sairauksilla, joita Googlella löytyy, ilmastonmuutoksella, maailmanlopulla ja jopa verotuksella, mutta mikään ei näytä tepsivän. Kasvisten ja elävän ravinnon käyttö on toki lisääntynyt, mutta yhä edelleen osa ruoastamme julmasti teurastetaan ennen syömistä, tai pilataan lisäaineilla, kuten rehulla – vaikka kaikki tietävät, että rehut pitäisi syödä sellaisinaan eikä pihviksi märehdittyinä.

Sisältö