© Janne Tervamäki

Vaalivalikoimaa

Mainio pääministeri on usein väärästä puolueesta.

Ukkola 11.01.2019 06:00
Jukka Ukkola

jukka.ukkola@hotmail.com

Tulevissa eduskuntavaaleissa ei tunnu oikein olevan sellaista tarjontaa, jota äänestäjät haluavat. Joku on löytänyt mieluisan puolueen, jonka hän haluaa hallitsemaan itseään, mutta puolueen puheenjohtajapa ei kelpaakaan pääministeriksi. Toinen taas on ihastunut johonkuhun poliitikkoon, josta tulisi mainio pääministeri, mutta hänpä onkin väärästä puolueesta.

Selvimmin pulma näkyy siinä, että gallupien mukaan suosituin puolue on Sdp, mutta puheenjohtaja Antti Rinne on vasta neljänneksi halutuin pääministeri. Suosituin pääministeriehdokas on Pekka Haavisto, mutta hänen puolueensa vihreiden kannatus on vasta neljännellä sijalla.

Näiden ääripäiden väliin mahtuvat kokoomus ja keskusta sekä niiden puheenjohtajat Petteri Orpo ja Juha Sipilä.

Tarjolla ei ole lainkaan ihanteellista vaihtoehtoa, eli suosituinta pääministeriä suosituimmasta puolueesta. Tilanne on sama kuin jos ravintolasta saisi kahvia vain kerman kera, tai sokeria pelkästään teehen.

Jotta tarjonta vastaisi kysyntää, puolueet ja niiden puheenjohtajat pitäisi vaaleissa erottaa toisistaan.

Siis äänestäjä voisi äänestää vaikkapa demareita, mutta ilman Antti Rinnettä. Tai hän voisi antaa Pekka Haavistolle äänen, joka ei menisi vihreiden laariin.

Käytännössä jokaisesta puolueesta olisi valittavana monta erilaista variaatiota, ihan kuin ravintolassa on erilaisia kahveja: café avec, café brutal, café au lait ja mitä niitä onkaan. Vaaleissa tarjoiltaisiin esimerkiksi Sdp avec (Antin kera), Sdp brutal (ilman Anttia), ehkä myös Sdp au Pekka (demarit Haavistolla).

Toinen vaihtoehto on äänestää erikseen eduskuntaa ja pääministeriä. Näin saataisiin aivan uutta jännitystä vaaleihin ja koko politiikkaan.

Näillä näkymin saisimme maahan Pekka Haaviston johtaman demarihallituksen, mutta kukapa tietää, vaikka tulos muljahtaisi niin päin, että Petteri Orpo johtaisi punamultaa orpona kokoomuslaisena ottopoikana.

Tai Li Andersson (vas) vetäisi vankkaa porvarihallitusta, tai jopa Jussi Halla-aho (ps) sinipunavihreää kabinettia. Todennäköisesti mikä tahansa näistä vaihtoehdoista tyydyttäisi useampia äänestäjiä kuin se hallitus, joka saadaan kokoon nykyisellä systeemillä.

Äänestäjä voisi äänestää vaikkapa demareita, mutta ilman Antti Rinnettä.

Sisältö