© Janne Tervamäki

Jälkiparlamentarismia

UKKOLA 19.10.2018 06:00
Jukka Ukkola

jukka.ukkola@hotmail.com

On tullut aika miettiä, tarvitaanko Suomen kaltaisessa vakaiden ja vahvojen ammattiyhdistysten maassa eduskuntaa, vai pitäisikö se ehkä lailla kieltää tai ainakin rajoittaa sen sekaantumista politiikkaan.

Parlamentteja toki esiintyy vielä tänäkin päivänä useissa valtioissa – myös ulkomailla – mutta toisaalta tiedämme, että esimerkiksi Myanmarissa tultiin oivallisesti toimeen parikymmentä vuotta, vaikka parlamenttia ei kutsuttu koolle ollenkaan. Maahan myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto, eikä sieltä paljon muuta kuulunutkaan.

Kun parlamentti sitten painostuksen alla kutsuttiin koolle 2011, uutiset Myanmarista ovat vain synkistyneet, ja jopa nobelin peruuttamista on harkittu.

Suomessa eletään juuri nyt vallankäytön kriittisiä hetkiä, kun Juha Sipilän hallitus hädissään etsii tukea eduskunnalta, ikään kuin se jotenkin korvaisi ammattiyhdistysliikkeen tuen. Jotakuinkin naurettava ajatus, onhan ammattiyhdistyksissä sentään yli kaksi miljoonaa jäsentä, eduskunnassa hädin tuskin 200, heistäkin melkein puolet hallitusta vastaan. Itse asiassa juuri nyt olisi kätevää luopua koko eduskunnasta, kun suuri osa edustajista on jo ilmoittanut sovinnolla luopuvansa kusitolpan virastaan. Jos vain jätetään ensi vuoden eduskuntavaalit pitämättä, tuskin sitä kovin moni edes huomaa, koska muita vaaleja on tulossa ruuhkaksi asti: maakuntavaalit, ammattiliittojen vaalit, eurovaalit, euroviisut, Putous, TTK ja niin edelleen.

Veronmaksajien rahaakin säästyy miljoonia euroja, kun enää ei tarvitse maksaa kansanedustajien taksimatkoja, kulukorvauksia eikä edes palkkoja, vaan eduskunnan hommat hoidetaan lakkoilemalla näppärästi ja lähes ilmaiseksi, firman piikkiin.

Syystä tai toisesta eduskunnan lakkauttamista on pidetty vaikeana ratkaisuna. Vaihtoehdoksi on esitetty poliittisten lakkojen kieltämistä. Tuokin ajatus on naurettava, sillä kuten kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) muistutti, ilman poliittisia lakkoja Suomessa ei olisi edes yksikamarista eduskuntaa. Ei kai siis yksikamarisen eduskunnan lakkauttaminen voi olla sen kummempi juttu: tomeralla lakolla siitä päästään.

Itse asiassa juuri nyt olisi kätevää luopua koko eduskunnasta.

Sisältö