© Janne Tervamäki

Pätkäpresidentti

Kuuden vuoden putki presidenttinä on Sauli Niinistölle liikaa.

ukkola 08.11.2019 06:00
Jukka Ukkola
avatar - 'Jukka Ukkola

Kaamosajan lähestyessä on virinnyt keskustelu tasavallan presidentin toimikausien pituudesta. Kaamosajalla ja presidentin toimikausilla ei tosin ole mitään tekemistä toistensa kanssa, mutta tuntuu jotenkin juhlalliselta sanoa, että kaamosajan lähestyessä…

Se ikään kuin sitoo keskustelun juuri tähän hetkeen ja osoittaa lukijalle, kuinka hyvin tässä ollaan ajan hermolla.

Aihe ryöpsähti liikkeelle, kun presidentti Sauli Niinistö itse sanoi kotipuolensa lehdelle Salon Seudun Sanomille, että kuuden vuoden putki presidenttinä on liian pitkä, sillä homma sitoo enemmän kuin uskoisikaan.

Varmaan niin on, varsinkin lapsiperheessä. On ikävä kertoa yksivuotiaalle, että kyllä iskä palaa Japanista ja Etiopiasta, jahka sinä siitä kouluun lähdet, pikkumies.

Ihan helppoa presidenttikausien lyhentäminen ei ole, koska se merkitsee suurta muutosta totuttuun. Kun Niinistö jää eläkkeelle vuonna 2024, Suomen presidenttien keskimääräinen hallinta-aika Paasikivestä alkaen on ollut 13 vuotta. Jos kausi olisi ollut vain nelivuotinen, Urho Kekkonen olisi valittu kuudesti vaaleissa ja kerran poikkeuslailla. Olisikohan Suomi sellaista halunnut ja kestänyt?

Yksi mahdollisuus on sitoa kauden pituus presidentin käyttäytymiseen. Hyvästä käytöksestä saisi lyhennystä presidentinlinnatuomioon, kuten muihinkin. Jos siis Niinistö malttaisi olla ihmisiksi, hänet voitaisiin päästää ehdonalaiseksi presidentiksi vaikka jo vuonna 2021, kolme vuotta etuajassa.

Tässä vain on sellainen vaikeus, että mitä kelvollisemmin presidentti kansalaistensa mielestä käyttäytyy, sitä suositumpi hän on ja sitä kauemmin hänen halutaan jatkavan virassaan.

Niinistö näyttää kyllä miettineen tähänkin ongelmaan takaporttia: jos presidentin halutaan hallitsevan 12 vuotta, kausi voitaisiin jakaa kolmeen neljän vuoden pätkään nykyisten 2 x 6 vuoden asemesta. Jos ollaan viimeisen päälle kyynisiä, tässä haiskahtaa putinismin vaara: ehdotetaan ensin, että presidentti voidaan valita kolmeksi lyhyeksi kaudeksi, mutta tosipaikan tullen lakia yksinkertaistetaan sen verran, ettei lyhyydestä puhuta mitään, vaan presidentti voidaan valita kolmeksi kaudeksi. Siis 18 vuodeksi.

Sisältö