Suomi-gourmet

Mämmiä ei mämmiksi uskokaan, jos sen nimi on la bouillie de seigle ressemblant à de la toux.

Profiilikuva
Ukkola
Teksti
Jukka Ukkola
jukka.ukkola@hotmail.com
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Suomalainen ruoka ei ole erityisen hyvässä maineessa maailman gourmet-piireissä. Päinvastoin, sitä on syrjitty, pilkattu ja jopa inhottu. Eipä tuo meitä itseämme ole pahasti haitannut – hyvä vain, että saamme järsiä kyrsämme rauhassa, ilman että sitä ollaan vonkaamassa jumalattomien suihin.

Nykyisin kuitenkin ruoasta on tullut niin olennainen osa televisioiden ohjelmistoja ja muutakin elämänmenoa, että ehkä olisi paikallaan pieni maineenpalautus myös suomalaisille eväille.

Ensiksikin kannattaa pohtia, miksi ruokaamme ylenkatsotaan. Ei siitä voi syyttää yksinomaan makua (tai mauttomuutta), saati raaka-aineita. Sen sijaan ruokamme kärsii kansanluonteestamme ja kielestämme.

Emme kehtaa kehua sitä tarpeeksi ja lisäksi annamme sille luotaantyöntäviä, joskin rehellisiä nimiä. Jos ruoka näyttää lörtsyltä, sitä sanotaan lörtsyksi, ja jos se näyttää mämmiltä, sitä sanotaan mämmiksi.