© Janne Tervamäki

Suomi-gourmet

Mämmiä ei mämmiksi uskokaan, jos sen nimi on la bouillie de seigle ressemblant à de la toux.

UKKOLA 26.10.2018 06:00
Jukka Ukkola
avatar - 'Jukka Ukkola

jukka.ukkola@hotmail.com

Suomalainen ruoka ei ole erityisen hyvässä maineessa maailman gourmet-piireissä. Päinvastoin, sitä on syrjitty, pilkattu ja jopa inhottu. Eipä tuo meitä itseämme ole pahasti haitannut – hyvä vain, että saamme järsiä kyrsämme rauhassa, ilman että sitä ollaan vonkaamassa jumalattomien suihin.

Nykyisin kuitenkin ruoasta on tullut niin olennainen osa televisioiden ohjelmistoja ja muutakin elämänmenoa, että ehkä olisi paikallaan pieni maineenpalautus myös suomalaisille eväille.

Ensiksikin kannattaa pohtia, miksi ruokaamme ylenkatsotaan. Ei siitä voi syyttää yksinomaan makua (tai mauttomuutta), saati raaka-aineita. Sen sijaan ruokamme kärsii kansanluonteestamme ja kielestämme.

Emme kehtaa kehua sitä tarpeeksi ja lisäksi annamme sille luotaantyöntäviä, joskin rehellisiä nimiä. Jos ruoka näyttää lörtsyltä, sitä sanotaan lörtsyksi, ja jos se näyttää mämmiltä, sitä sanotaan mämmiksi.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Sisältö