Varo vihaista säätä

UKKOLA 27.07.2018 06:00
Jukka Ukkola
avatar - 'Jukka Ukkola

Ilmastonmuutoksen edetessä luomakunta on entistä pahemmin sään armoilla. Onneksi on olemassa ilmatieteen laitos ja muitakin viranomaisia, jotka kehittelevät joka tilanteeseen varoituksia uhkaavista sääilmiöistä. Ennen vanhaan ei ollut juuri muita kuin metsäpalovaroitus ja siitepölytiedotus, mutta nyt varoitetaan milloin helteestä, milloin sateesta, milloin pakkasesta, ukkospuuskista, sinilevistä, uv-säteilystä, liukkaasta kelistä, mustasta jäästä, sumusta, lumivyöryistä, aluesadannasta, äkkitulvista, rakeista, trombeista ja milloin mistäkin.

Toistaiseksi varoitukset ovat jotakuinkin ymmärrettäviä, varsinkin kun lehdistö täydentää niitä kertomalla seksihelteistä, tappajapakkasista ja raivomyrskyistä.

Koska ilmastonmuutosta ei varmaan saada pysähtymään, edessä on yhä uusia sääuhkia. Jo lähitulevaisuudessa on odotettavissa varisemisvaroitus, kun puista varisevat lehdet saattavat säikyttää jäniksiä ja ihmisiä sekä myöhästyttää junaliikennettä. Erityisesti Lappiin tarvitaan ruskavaroitus, jolla yleisölle tiedotetaan ruskan alkamisesta samaan tapaan kuin radiossa liikennevalojen sammumisesta tai syttymisestä jossakin risteyksessä. Tiekohtainen vastatuulivaroitus auttaa pyöräilijöitä valitsemaan oikean suunnan.

Sisältö