© Janne Tervamäki

Hiljaa huipulla

UKKOLA 11.05.2018 06:00
Jukka Ukkola

jukka.ukkola@hotmail.com

Demarien puheenjohtaja Antti Rinne avasi ensi vuoden eduskuntavaalien kampanjan vappuna lupaamalla sata euroa kaikille alle 1 400 euron eläkeläisille, jotka äänestävät demareita.

Tosin hän joutuu pääministerinä antamaan tuon satasen kaikille muillekin alle 1 400 euron eläkeläisille, koska Suomessa on vaalisalaisuus. Sitä paitsi ei sitä kerralla anneta eikä puhtaana käteen, vaan ehkä mahdollisesti toivon mukaan tilanteen salliessa vuosien varrella ja verotuksella leikattuna, koska Suomessa on krooninen rahapula ja progressiivinen verotus – vai oliko se progressiivinen rahapula ja krooninen verotus.

Rinteen tarjous ei ollut varsinainen uutuus, koska onhan noita sadellut sieltä sun täältä silloin sun tällöin. Milloin on luvattu kolminkertaistaa lapsilisät tai sairaanhoitajien palkat, milloin lopettaa opetuksen leikkaukset, milloin toteuttaa sote, milloin siirtää tavara sijaansa ylemmäksi ja milloin mitäkin.

Oli miten oli, luvattu mikä luvattu. Tästedes lupausten kilpavarustelua ei pidättele mikään, ja satanen on mukava tasasumma pohjahinnaksi. Sataviisikymppiä lapsiperheille! Kaksisataa veteraaneille! Tonni köyhille! Ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta!

Poliitikoille asian tekee hieman hankalaksi se, että Suomi valitaan melkein joka asiassa maailman parhaaksi maaksi, tai ainakin kärkipäähän. Viimeksi Amerikan entinen presidenttiehdokas, senaattori Bernie Sanders nosti Suomen Yhdysvalloille malliksi – mikä tosin ei ole kovin suuri saavutus Donald Trumpin kaudella.

Innostavien vaalilupausten keksiminen maailman parhaan maan parantamiseksi on kuin syntymäpäivälahjan etsimistä ihmiselle, jolla on jo kaikkea. Onnenmaassa vaalilupaukset kuulostavat parhaimmillaankin epäuskottavalta pakkopullalta. Pahimmillaan mikä tahansa muutos voi olla muutos huonompaan, koska huipulta ei enää ylöspäin päästä.

Viisain ohje alkavaan vaalikampanjaan saattaakin olla se, että nyt ei pidä hötkyillä. Kun kerrankin kaikki on näin hyvin, jätetään vaalilupaukset tekemättä ja ollaan vähän aikaa ihan hiljaa kuin kusi sukassa, samaan tapaan kuin olimme ulkopolitiikassa silloin kun meistä ei ollut kenellekään mitään harmia.

Sisältö