© Janne Tervamäki

Katumusvaalit

Ukkola 27.04.2018 06:00
Jukka Ukkola
avatar - 'Jukka Ukkola

Tämän päivän eduskunta on jo aika lailla erinäköinen kuin se, jonka kansalaiset valitsivat kolme vuotta sitten. Kansanedustajista suurin osa toki on pysynyt kansanedustajina, mutta yli kymmenesosa heistä edustaa nyt erilaista politiikkaa kuin vaalien aikana luultiin. Joitakin loikkauksia on tapahtunut, muutamia on vaihtunut varamiehiksi, osa on muuttanut mieltään ja yksi puolue hajonnut kahtia.

Kansanedustajille pitäisi säätää jonkinlainen takuu tai muuten turvata äänestäjän kuluttajansuoja. Jotain sellaista esitti jo toistakymmentä vuotta sitten silloinen pääministeri Matti Vanhanen, mutta eipä tainnut siitäkään esityksestä sen valmiimpaa tulla. Nyt vaalien lähestyessä kansanedustajat ovat alkaneet taas poukkoilla siihen malliin, että kuluttajansuoja voidaan ottaa uudelleen esille.

Jos esimerkiksi kaupasta ostettu pesukone muuttuu vuoden tai parin kuluttua jääkaapiksi, tuskin kukaan kuluttaja sellaista valittamatta nielee – vaikka molemmat ovat tarvekaluja. Yhtä vähän voidaan äänestäjän odottaa hyväksyvän sitä, että hänen kansanedustajansa vaihtaa puoluetta tai mielipiteitään kesken kauden – vaikka ajaisikin kansan asiaa myös muljahduksen jälkeen.

Sisältö