© Janne Tervamäki

Rikevero

Yle-verokaan ei erittele, paljonko veronmaksaja käyttää Ylen palveluita.

UKKOLA 05.10.2018 06:00
Jukka Ukkola

jukka.ukkola@hotmail.com

Suomeen on taas saatu niin paljon uusia peltipoliiseja, että heitä riittää melkein joka tien varteen. Valistuneimmat heistä pystyvät mittaamaan ylinopeuksia satojen metrien päästä, ja koko joukolla välähtää yhteensä yli 330 000 kertaa vuodessa.

Kohta varmaan fiksuimmat läkkipäät oppivat lukemaan, kirjoittamaan ja laulamaan poliisikuorossa. Hieno juttu, koska peltipoliisit lisäävät liikenneturvallisuutta ja vapauttavat muita poliiseja rahanpesuratsioihin, vasikkakirjanpitoon ja raastuvan penkille.

Valitettavasti tolppakonstaapelien armeija ei ole ilmainen, vaikka tekee työtään ilman palkkaa ja ylityökorvauksia. Yhden peltireinikaisen hinta on keskimäärin 15 000 euroa, ja kun heitä on tuhansittain, ollaan äkkiä miljoonakuluissa.

Silti jokainen tielläliikkuja tietää, että lisävalvonnasta huolimatta aina riittää kaahareita, älyttömiä ohittajia, kiilaajia, perässä roikkujia, keskiviivatukkeita ja vaikka mitä – sanalla sanoen törppöjä, joista osa selviää ilman rangaistusta.

Ne joilla ei ole autoa, tyrkkivät mummoja kumoon polkupyörillään, jalankulkijat kävelevät päin punaista ja niin edelleen. Suomessa ei liene ainoatakaan ihmistä, joka ei olisi joskus töpännyt sakkojen arvoisesti liikenteessä.

Kun siis kaikki kansalaiset toimivat sakottamisen arvoisesti, tuntuu jotenkin turhalta – tai ainakin kalliilta – tutkia ja tuomita jokainen tapaus erikseen.

Järkevämpää ja halvempaa olisi korvata peltipoliisit ja erillissakot yleisellä rikeverolla, joka kattaisi kerralla kunkin kansalaisen ylinopeudet ja muut törttöilyt. Näin varmistettaisiin se, että kukaan ei selviä rikkomuksistaan ilman rangaistusta.

Sakkojen progressiivisuus olisi helppo siirtää rikeveroon, koska muitakin veroja peritään enemmän rikkailta kuin köyhiltä. Ne jotka sähläävät muita vähemmän, joutuisivat tosin maksamaan rikkeistään suhteellisesti muita enemmän, mutta niinhän toimii jo nykyisin esimerkiksi Yle-vero, joka ei erittele, paljonko kuluttaja käyttää Ylen palveluita.

Rikeverosta tulisi takuulla valtion budjetintekijöiden suosikki, koska sitä olisi vielä helpompaa ja moraalisempaa korottaa kuin bensiini-, tupakka- ja viinaveroja.

Kun kaikki kansalaiset toimivat sakottamisen arvoisesti, tuntuu turhalta tutkia ja tuomita jokainen tapaus erikseen.

Sisältö