© Janne Tervamäki

Pyöröovet auki Eurooppaan

Ei ole ihme, jos europarlamentin vaalien äänestysaktiivisuus ei nouse edes Koskenkorvan prosentteihin.

ukkola 24.05.2019 06:00
Jukka Ukkola
avatar - 'Jukka Ukkola

Euroopan unioni on kumma laitos. Sinne pyritään kiivaasti sisään, mutta jos sinne päästään, eipä sitten mennäkään, tai aletaan kohta pyrkiä kiivaasti ulos.

Näkyvin esimerkki on tietysti Britannia, josta tuli EU:n jäsen vuonna 1973, paljon ennen kuin Suomesta. Kolme vuotta sitten britit kuitenkin vahingossa päättivät kansanäänestyksellä, että eivät he haluakaan olla EU:n jäseniä. Siitä alkaen he ovat kiemurrelleet ja vatuloineet siitä, haluavatko sittenkin olla jäseniä, ja jos niin miten, vai haluavatko erota EU:sta ja jos niin miten, vai jotakin muuta ja jos niin miten.

Pienimuotoisemmin EU:n kummallisuus näkyy europarlamentin vaaleissa, myös Suomessa. Meillä on liuta poliitikkoja, jotka ovat asettuneet ehdokkaiksi, mutta eivät aio toteuttaa äänestäjän tahtoa siinä tapauksessa, että heidät valittaisiin, koska he ovat jo päättäneet tehdä mieluummin jotain muuta, esimerkiksi istua kotimaassa kansanedustajina, käydä kalastamassa tai kutoa sukkaa. Kuluttajan eli äänestäjän kannalta he ovat suunnilleen yhtä arvokkaita kuin ruohonleikkuri, joka myydään asiakkaalle ruohonleikkurina, mutta joka kieltäytyy ruohonleikkuusta, koska on sitoutunut haravakoneen virkaan. Erona on vain se, että haravakoneeksi paljastuneen ruohonleikkurin voi palauttaa kauppaan, eurotonta euroedustajaa ei voi. Sitten vielä ihmetellään, miksei äänestysaktiivisuus nouse edes Koskenkorvan prosentteihin.

Sisältö