© Janne Tervamäki

Apua tarvitseville

Hallituksen avustajia on tätä menoa kohta enemmän kuin maanviljelijöitä ja siivoojia.

ukkola 23.08.2019 06:00
Jukka Ukkola
avatar - 'Jukka Ukkola

Suomen edellisellä, Juha Sipilän johtamalla hallituksella oli melkomoinen apujoukko, kaikkiaan 42 erityisavustajaa ja neljä valtiosihteeriä. Nykyistä, Antti Rinteen johtamaa ministerikuntaa on jo ehditty epäillä uusavuttomaksi, sillä sitä hoivailemaan tarvitaan melkein tuplamäärä väkeä, 70 erityisavustajaa ja 15 valtiosihteeriä, yhteensä 32 miljoonan arvoinen apuarmeija.

Syyttely on kuitenkin turhaa, sillä kysymyksessä on pitkän tähtäyksen suunnitelma, samanlainen kuin hallituksen muissakin puuhissa. Luvattu vappusatanen ei tule kerralla, vaan vuosien mittaan. Korkeakoulujen rahoitus ratkeaa sitten joskus aikanaan. Ja niin edelleen – ei pidä hötkyillä. Niin myös avustajakunnan koko paljastuu suureksi viisaudeksi, kunhan vain maltetaan odotella. Nyt on päästy vasta hyvään alkuun.

Jos avustajien määrä myös tästedes kaksinkertaistuu aina neljän vuoden välein, tuosta ammattikunnasta tulee pikkuhiljaa merkittävä työllistäjä. Sillä tahdilla jo vuonna 2039 Suomen hallituksessa on 2  720 erikoisavustajaa ja valtiosihteeriä. Kaksi vuosikymmentä lisää, ja heitä on 87 040, eli enemmän kuin maanviljelijöitä tai siivoojia.

Sisältö