Ei ole ihme, jos pörriäiset loppuvat maailmasta

PAKINA: Jukka Ukkola pohtii, mitä on tapahtunut hyönteisraukoille.
Ukkola 28.10.2017 19:04

© Janne Tervamäki

Saksalaisessa seurantatutkimuksessa on havaittu, että lentävien hyönteisten määrä on vähentynyt 25 vuodessa peräti 75 prosenttia.

Siis jos vuonna 1992 ilonamme lenteli vielä neljä sudenkorentoa, neljä hirvikärpästä, neljä mehiläistä ja neljä sittisontiaista, tänä päivänä niitä kutakin on jäljellä vain yksi.

Hyönteisraukat eivät löydä enää oman lajinsa partneria, vaan joutuvat viettämään elämänsä sinkkuina tai solmimaan lajikeneutraaleita parisuhteita, joista seuraa omituisia otuksia, kuten sudenkärpäsiä, hirvikorentoja, sittiläisiä ja mehisontiaisia.

Nuo eivät luultavasti pysty lisääntymään edes neitseellisesti, joten lopullinen sukupuutto on lähellä.

Itse Albert Einstein on kuulemma sanonut, että jos mehiläiset häviävät maan päältä, ihmiskunta selviytyy vain pari vuotta, koska kasvien pölytyksen loppuessa myös ruoka loppuu.

Luultavasti tuo on kyllä Einsteinille tyypillistä räikeää liioittelua – väittihän sama äijä sellaisiakin hullutuksia, että avaruus kaareutuu ja aika on suhteellista.

Vanhasta muistista selitykseksi on tarjoiltu tavanmukaisia arvauksia.

Sen paremmin Einstein kuin muutkaan tiedemiehet eivät ole pystyneet selittämään ötökkäkadon todellista syytä.

Vanhasta muistista selitykseksi on tarjoiltu tavanmukaisia arvauksia: ilmastonmuutos, torjunta-aineet, hallituksen politiikka, populismi ja niin edelleen.

Näin maallikkona tulee mieleen kuitenkin pari noitakin todennäköisempää syytä: liikenteen lisääntyminen ja hyönteisten syöminen.

Liikenne sopii selitykseksi erityisesti autobahnojen luvatussa maassa Saksassa. Siellä mersujen ja bemareiden tuulilasit levenevät vuosi vuodelta ja koituvat yhä useampien lentävien ötököiden kohtaloksi.

 

Hyönteisten syöminen on vielä kansainvälisempi ilmiö.

Jo muutamia vuosia sitten YK kehotti ihmisiä käyttämään hyväkseen ötököistä saatavia hyviä ja halpoja proteiineja ja muita elinaineita.

Äsken myös Suomessa sallittiin hyönteisruoka virallisesti, ja kun tällaisesta herkuttelusta näyttää tulleen suoranainen villitys, ei ole ihme, jos pörriäiset loppuvat maailmasta.

Tässä kytee myös toivonkipinä: ehkä meidän ei sittenkään tarvitse ruveta syömään russakoita, koska sellainen vaarantaa kestävää kehitystä.