Työperäinen maahanmuutto vapautettava? – ”Ajankohta on ehdottomasti väärä”

Anders Borg ja Juhana Vartiainen ehdottavat – työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos tyrmää: ”Asiaan voi palata vuosien kuluttua.”
Kotimaa 12.3.2015 13:30
Pääministeri Alexander Stubb kuunteli Anders Borgin (edessä) ja Juhana Vartiaisen esitystä Suomen talouspolitiikan lähivuosien linjauksista 11. maaliskuuta 2015. © Martti Kainulainen / Lehtikuva

Ruotsin entisen valtiovarainministerin Anders Borgin ja VATTin ylijohtajan Juhana Vartiaisen (kok) mukaan työvoiman maahanmuutosta on tullut elintärkeä osa Pohjoismaiden talouskasvua.

Esimerkiksi Ruotsissa tällä vuosikymmenellä lähes puolet työllisyyden kasvusta ovat lisänneet ulkomailla syntyneet.

Strategia Suomelle -raportissaan Borg ja Vartiainen tarjoavat useita toimenpide-ehdotuksia Suomen taloustilanteen kohentamiseen. Yhdeksi ratkaisuksi niin sanottuun ikärakenneongelmaan he esittävät työperäisen maahanmuuton vapauttamista Ruotsin tapaan.

Ikärakenneongelmassa kyse on siitä, että työikäisiä on tulevaisuudessa nykyistä vähemmän. Työelämään osallistuva henkilö antaa panoksensa julkiseen kassaan maksamalla veroja ja eläkemaksuja, mutta lapset ja vanhukset aiheuttavat kuluja yhteiskunnalle.