Tutkija: ”Olli Immonen kannattajineen on kärsimätön”

Perussuomalaisten kansanedustaja heitti koepallon Suomelle, sanoo Mari K. Niemi.
Kotimaa 31.7.2015 13:30

Kansanedustaja Olli Immosen Facebook-sivu 25. heinäkuuta 2015. © Ritva Siltalahti / Lehtikuva

Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen hyökkäsi rajusti monikulttuurisuutta vastaan Facebook-päivityksessään. Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Mari K. Niemi on vieraileva tutkija Glasgow’ssa Skotlannissa. Oliko Immosen kirjoitus poikkeuksellinen kansainvälisesti?

”Britanniassa yhtä rajuja näkemyksiä eivät esitä populistisen itsenäisyyspuolueen Ukipin poliitikot. Puolue on korostanut, että se ei kritisoi maahanmuuttoa vaan maahanmuuton mittakaavaa. Immosen puheissa on kaikuja pikemmin radikaalin British National Partyn aatemaailmasta.”

Perussuomalaisilla on paljon liikkuvia äänestäjiä. Miten kohu vaikuttaa heihin?

”Puolue on tehnyt kovasti töitä, jotta mahdollisimman moni voi äänestää sitä. Puo-lueen on koettu olevan lähellä kansaa ja puolustavan uskottavasti duunareita.”

”Mutta on paljon äänestäjiä, joille maahanmuutto ei ole pääteema. He eivät halua samastua ääriainekseen ja kohupuolueeseen.”

Puoluekollegat ovat sekä tukeneet että kritisoineet Immosta. Millaisen mielikuvan jupakka jättää puolueesta?

”On tutkittu asia, että kansalaiset kavahtavat hajanaisia, riiteleviä puolueita. Silloin he eivät tiedä, meneekö ääni maltilliselle voimalle vai äärisuuntaukselle.”

”Äänestäjät haluavat olla osa liikettä, jossa on myönteinen, tsemppaava meininki. Tämä on syy, miksi perussuomalaisten poliitikkojen voi olla vaikea käsitellä tapausta julkisuudessa. Jos he sanoutuvat irti Immosen kirjoituksesta, sitten ilkutaan, että nyt puolue riitelee, että kohta se hajoaa.”

Hajoaako puolue sitten?

”Ainakin puheenjohtaja Timo Soini on yrittänyt pitää laidat mukana. Hän on rekrytoinut Hommaforumin ja Nuivan manifestin piiristä ihmisiä merkittäviin puoluetehtäviin.”

Miten kirjoitus vaikuttaa maahanmuuttokeskusteluun jatkossa?

”Monet sellaisetkin perussuomalaiset, jotka kokevat että maahanmuutossa on ongelmia, pitävät Immosen tapaa kärjistää vääränä. Jos keskustelu leimautuu äärikeskusteluksi, sitä on vaikea käydä enää asiallisesti.”

Mihin Immonen pyrkii taisteluretoriikallaan?

”Se on yksi koepalloista, jolla hän yrittää vaikuttaa yhteiskunnalliseen keskusteluun. Jos se muuttuisi suopeammaksi hänen ajatuksilleen, silloin myös maahanmuuttopolitiikka voisi muuttua radikaalimmin.”

”Immosen tyyli voi purra kansainvälisiin aateveljiin ja -siskoihin mutta ei tavalliseen suomalaiseen.”

Miksi kirjoitus tuli julki nyt?

”Se tuskin oli moka tai lipsahdus, vaan mietitty ja muotoiltu avaus Turun puoluekokouksen [8.–9.8.] alla.”

”Immonen kannattajineen on kärsimätön, koska heidän agendansa ei etene. Puoluekokouksessa maahanmuuttovastainen siipi voi testauttaa poliittista painoarvoaan.”

 

Mari K. Niemi on Suomen Kuvalehden bloggaaja. Tutustu Ylämaan kettu -blogiin täällä.