Tutkija: Kaupunkien olisi siivottava katupölynsä

Kotimaa 3.4.2008 11:57

Katupöly on Suomen kaupunkien pahin ympäristöterveysongelmana, arvioi hiukkastutkija, dosentti Heikki Tervahattu. Hänen mielestään olisi parasta, että katujen puhtaanapito olisi kokonaan kaupunkien hoidossa ja siihen osoitettaisiin riittävät määrärahat.katupölyä helsingin mannerheimintiellä
Katupölyä Helsingin Mannerheimintiellä.

Nyt monet kaupungit ovat jakaneet puhdistusvastuun useille eri toimijoille. Se on heikentänyt työn sujuvuutta ja huonontanut ilmanlaatua, Tervahattu sanoo.

Tavallinen kaupunkilainen vaikuttaa ympäristönsä puhtauteen suosimalla julkista liikennettä ja vaihtamalla autoonsa mahdollisimman nopeasti kesärenkaat. Talvirenkaiden nastat jauhavat tien pinnassa olevaa hiekkaa ja asfalttia, ja kitkarenkaat nostattavat jo tien pinnalla olevaa pölyä ilmaan.

”Katupölyltä voi yrittää suojautua, mutta paras ratkaisu olisi pyrkiä vaikuttamaan haittojen aiheuttajaan eli vähentämään pölyn määrää. Ongelman ehkäisemiseen panostetut eurot saadaan varmasti takaisin vähentyneinä terveyshaittakustannuksina”, uskoo Hengitysliitto Helin ilmansuojeluasiantuntija Tuija Stambej.

Dosentti Tervahattu ehdottaa vaikean pölykauden väliaikaiseksi helpotukseksi suolaliuosta.

”Pahimmissa kohdissa pöly voidaan sitoa kadun pintaan kalsiumkloridiliuoksella, joka estää sen nousun ilmaan. Suolaliuosta voi käyttää myös pienellä pakkasella, jolloin veden käyttö ei ole mahdollista.”

Heikki Tervahattu tutkimusryhmineen sai Hengitysliiton vuoden 2007 ilmansuojelupalkinnon työstään katupölyongelman vähentämiseksi suomalaisissa kaupungeissa.

(STT)

Kuva Antti Aimo-Koivisto/LK