Tuore Snowden-paljastus: Suomi teki yhteistyötä NSA:n kanssa jo vuonna 2004

NSA:n työntekijä kertoo olleensa rakentamassa viestiyhteyttä Suomen sotilastiedustelun ja NSA:n välille.
Kotimaa 5.3.2018 16:46
NSA:n päämaja Marylandin osavaltion Fort Meadessa Yhdysvalloissa.
NSA:n päämaja Marylandin osavaltion Fort Meadessa Yhdysvalloissa. © Saul Loeb / AFP PHOTO / LEHTIKUVA

Suomen sotilastiedustelun ja Yhdysvaltain tiedustelupalvelu NSA:n yhteistyö alkoi jo vuosia uskottua aiemmin, viimeistään vuonna 2004. Tämä käy ilmi artikkelista, jonka Edward Snowdenin vuotamia asiakirjoja julkaiseva The Intercept-sivusto julkaisi torstaina 1. maaliskuuta.

Asiakirja on NSA:n sisäiseen viestintään tarkoitetussa SIDtoday-uutiskirjeessä lokakuussa 2005 julkaistu artikkeli. Siinä NSA:n ulkomaan asioiden osasto FAD:n tekninen yhteyshenkilö kuvailee työtään Norjassa. 

FAD oli lähettänyt henkilön Norjaan auttamaan paikallista yhteistyökumppania suuren työmäärän kanssa. Hänen päätehtävänään oli korjata Norjan ja Yhdysvaltain tiedustelupalvelujen välisiä tietokatkoja.

Henkilön tehtäviin kuului kuitenkin myös signaalitiedusteluyhteistyön käynnistäminen Suomen sotilastiedustelun kanssa.

Yhteyshenkilö kertoo kuuluneensa NSA:n ryhmään, joka asensi vuonna 2004 suoran viestinnän linkin Suomen sotilastiedustelun, NSA:n ja Yhdysvaltain kuvatiedusteluaineistoa käsittelevän NGA-viraston välille. 

”Linkin perustaminen on kriittisen tärkeää NSA:n ja FIRE:n [Suomen sotilastiedustelun] suhteelle.”

Asiakirjasta ei käy ilmi, minkälaista yhteyttä työntekijä tarkalleen tarkoitti.

 

Suomen ja NSA:n välinen yhteistyö tuli julkisuuteen vuonna 2014, kun toimittaja Glenn Greenwaldin Snowdenia käsittelevä kirja julkaistiin.

Kirjan mukaan Suomella on kahdenvälinen, ”kolmannen tason” yhteistyösopimus NSA:n kanssa.

Samaan ryhmään kirjassa luokiteltiin myös NorjaNSA:n sisäiseen julkaisuun kirjoittanut yhteyshenkilö kuvailee Norjan tiedusteluyksikköä yhdeksi NSA:n ammattimaisimmista kumppaneista.

Vuonna 2014 puolustusministerinä toiminut Carl Haglund (r) myönsi yhteistyön ja kertoi tienneensä siitä jo kesäkuussa 2013, kun Snowdenin ensimmäiset paljastukset julkaistiin.

Yhteistyön tarkkaa alkamisajankohtaa Haglund ei kuitenkaan kertonut, koska se on luokiteltu salaiseksi.

Julkisuudessa arveltiin yhteistyön NSA:n kanssa alkaneen ”hiljattain, viimeistään vuonna 2013”. Vuodetun asiakirjan perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että yhteistyö on jatkunut huomattavasti pidempään.

 

Puolustusvoimat voi luovuttaa kansainvälisille yhteistyökumppaneilleen tiedustelutietoa silloin, kun se on Suomen edun mukaista.

Sen sijaan lainsäädäntöä ulkomaisten tiedustelupalvelujen oikeudesta toimia Suomessa ei tällä hetkellä ole

Tähän on tulossa muutos, mikäli hallituksen esittämät tiedustelulait hyväksytään.

Hallitus esittää ulkomaisten tiedustelupalveluiden työntekijöille oikeutta toimia Suomen rajojen sisäpuolella yhteistyössä Suomen tiedusteluviranomaisten kanssa. Edellytyksenä on, että yhteistyöstä on hyötyä Suomelle esimerkiksi siksi, että ulkomaisella virkamiehellä on osaamista, jota suomalaiselta puuttuu.