Tulevaisuudessa vanhat määräävät liikenteen tahdin

Liikenneympyrä

Liikenneympyrät vähentävät risteyskolareita. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva.

Väestön vanhetessa liikenteessä on yhä enemmän ikääntyneitä autoilijoita. Kuinka heidät otetaan huomioon liikenteen suunnittelussa, Tiehallinnon ylitarkastaja Tytti Viinikainen?

”Risteyskolarit ovat tyypillisiä iäkkäille ajajille. Siksi uusissa hankkeissa pyrimme selkeyttämään risteyksiä. Sijoitamme ajo-opasteet näkyvämmin ja suosimme liikenneympyröitä.”

Mitä muuta aiotte tehdä?

”Asia on ollut paljon esillä, mutta tällä hetkellä panostamme enemmän jalankulkureitteihin. Käveleminen on kuitenkin perusliikkumismuoto, vaikka ajaisikin autoa.”

Minkälainen liikenne ottaisi parhaiten huomioon ikääntyneet kuskit?

”Liikenteen pitäisi olla verkkaisempaa. Nopeusvalvontaa pitäisi tehostaa ja kunnat voisivat laittaa tiukempia rajoituksia sellaisille aluille, joilla liikkuu paljon vanhoja ihmisiä.”

Miten muiden autoilijoiden pitäisi toimia?

”Tulevaisuudessa muiden on pakostakin huomioitava ikääntyneet autoilijat. He ajavat yleensä rauhallisemmin, ja jos heitä on yhä enemmän, se pakottaa muutkin samanlaiseen tahtiin.”

Kuinka ikäautoilijan itsensä pitäisi ajaa?

”Hänen kannattaa miettiä reitti ja ajoajankohta omien kykyjensä mukaan. Myöskään väsyneenä ei pitäisi lähteä liikenteeseen.”