Leikkauksia lykätty huumelääkkeillä

Valvira sanoo, ettei se pysty vastaamaan terveydenhuollon valvonnasta koronatilanteessa. Kevään hoitovelka on purkamatta. Tilanne on pahin Etelä-Suomessa.

kotimaa 25.09.2020 06:00
Tuula Malin
Aluehallintovirastojen mukaan kattavaa tilannekuvaa terveydenhuollon kentän laiminlyönneistä ei ole vielä saatavilla.
Aluehallintovirastojen mukaan kattavaa tilannekuvaa terveydenhuollon kentän laiminlyönneistä ei ole vielä saatavilla. © HANNA MATIKAINEN/LK

Koronakevät lykkäsi kansalaisten pääsyä kiireettömään hoitoon.

Potilaita on lähetetty koteihinsa odottelemaan tarkempia tutkimuksia ja hoitotoimenpiteitä. Syntynyt hoitovelka on yhä monin paikoin purkamatta. Ikäihmiset jäivät etulinjassa pandemiavarautumisen jalkoihin. Erityisen vaikea tilanne on Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella.

Julkisen terveydenhuollon varassa olevien vanhusten vaivat on jätetty monin paikoin kartoittamatta, hoitamatta ja kontrolloimatta.

Tuki- ja liikuntaelinkivuista kärsivien ihmisten hoitoa on lykätty huumelääkkeiksi luokiteltavilla kipu- ja psyykelääkkeillä. Koukuttavia opioideja ja bentsodiatsepiinia on määrätty myös pitkäaikaissairaille, joille kyseiset lääkevalmisteet saattavat olla hengenvaarallisia.

Aluehallintoviraston mukaan kattavaa tilannekuvaa kentän laiminlyönneistä ei ole vielä saatavilla. Ongelmista on saatu vihiä ja kantelusumaa osataan odottaa.

Sisältö