Totuuspuntari: Suomessa on lähes miljoona köyhää?

Kotimaa 16.2.2011 13:00

Väite:

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Annika Lapintie (vas.) sanoi eduskunnan välikysymyskeskustelussa 8. helmikuuta, että EU:n uusimpien arviointiperusteiden mukaan Suomessa on 900 000 köyhää tai syrjäytymisvaarassa olevaa. Hallituspuolueet, erityisesti sosiaali- ja terveysministeri ministeri Juha Rehula (kesk.) pitivät Lapintien ja muun opposition esittämiä lukuja liian suurina ja laskivat köyhien määräksi alle puoli miljoonaa.

Selvitys:

Köyhien ja köyhyysvaarassa olevien määrä riippuu siitä, miten köyhyys määritellään. Useimmiten pienituloiseksi määritellään henkilö tai perhe, jonka käytettävissä olevat tulot ovat alle 60 prosenttia mediaanitulosta, eli tulotilaston keskimmäisestä luvusta (joka ei ole sama kuin keskiarvo).

Nettomediaanitulo vuonna 2009 oli noin 1 800 euroa kuukaudessa, joten köyhyysrajaksi tulee 1080 euroa.

Tilastokeskuksen mukaan alle 60 prosenttia mediaanitulosta ansaitseviin perheisiin kuului 690 000 ihmistä, eli 13,1 prosenttia väestöstä. Määrä oli enimmillään vuonna 2007, jolloin pienituloisiksi laskettiin 707 000 suomalaista, 13,5 prosenttia.

EU:n köyhyydenvastaisen ohjelman mukaan köyhyysriski koskisi Suomessa 28 prosenttia kansalaisista, ellei mitään sosiaalisia tulonsiirtoja tehtäisi. Näin laskettuna köyhyys siis uhkaa melkein puoltatoista miljoonaa suomalaista, mutta tulonsiirrot pudottavat määrän alle puoleen. Köyhyysriski ilman tulonsiirtoja on Suomessa hieman EU:n keskitasoa (25 %) korkeampi, tulonsiirtojen jälkeen keskitasoa (17 %) matalampi.

Näiden laskutapojen lisäksi on käytetty ja käytetään köyhyyden määrittelyssä myös 50 prosentin tuloja mediaanitulosta sekä kehitysmaissa esimerkiksi yhden dollarin päiväansioita.

Absoluuttisesta köyhyydestä puhutaan silloin, kun tulot eivät riitä edes perustarpeisiin, kuten ruokaan, vaatteisiin ja asumiseen. EU:n kriteereihin kuuluu myös ns. aineellinen köyhyys, joka tarkoittaa sitä, että henkilöltä puuttuu neljä yhdeksästä elämän edellytyksestä, joihin kuuluvat absoluuttisten perustarpeiden lisäksi muun muassa loma, auto, puhelin ja väritelevisio. Niinikään työttömyyden ja vähätuloisuuden kestoa voidaan käyttää köyhyyden rajaamisessa.

Kun vielä otetaan huomioon termien epätarkkuus (esim. ketkä ovat ”syrjäytymisvaarassa”, ketkä ”köyhyysvaarassa”), köyhien määristä voidaan esittää eri tavoin perustellen hyvinkin erilaisia lukuja.

Vastaus:

Totuuspuntari

No jaa.

Aiheesta lisää

Mikä tämä Totuuspuntari on? Lue lisää.

Seuraa Totuuspuntaria netissä:

Suomenkuvalehti.fi

Facebook

Twitter