Totuuspuntari: Suomelle miljardin tappiot Kreikan velkasaneerauksesta?

Kotimaa 15.4.2011 11:00

Väite:

Oppositiojohtajat syyttävät hallitusta kansalaisten pelottelusta Euroopan velkajärjestelyillä, mutta pelottelevat itsekin. Esimerkiksi demarijohtajat Jutta Urpilainen ja Eero Heinäluoma ovat esittäneet, että Kreikan velkasaneerauksesta voi aiheutua Suomelle jopa miljardin euron menetykset. Heinäluoma esitti väitteen blogissaan, Urpilainen muun muassa MTV3:n pääministeritentissä.

Selvitys:

Demarien väitteet saattavat hyvinkin pitää paikkansa, jos Kreikka todella ajautuu velkasaneeraukseen. Sen lopullista ja mahdollista muotoa ei tietysti vielä tiedetä, ja esimerkiksi EU:n talouskomissaari Olli Rehn on moneen kertaan virkansa puolesta ilmoittanut, ettei Kreikan velkasaneeraus ole mahdollinen.

Jos kaikesta huolimatta velkajärjestely toteutuisi, Suomen tappiot voisivat nousta miljardiin euroon – tai johonkin muuhun summaan. Tämän totesi valtiovarainministeriö tiedotteessaan jo lähes vuosi sitten, kun päätettiin osallistumisesta Kreikan lainoittamiseen: ”Lainanantajan, eli tässä tapauksessa Suomen, on kuitenkin aina hyväksyttävä riski siitä, että kaikkia lainattavia varoja ei saadakaan korkojen kera takaisin.”

Suomen laskennallinen osuus Kreikan lainapaketista on 1,48 miljardia euroa, josta on tähän mennessä (tilanne 5.4.2011) maksettu 788 miljoonaa euroa. Toistaiseksi siis virallinen olettamus on se, että maksetut rahat saadaan aikanaan takaisin korkojen kera.

Ratkaisu:

Totuuspuntari

Aiheesta lisää

Mikä tämä Totuuspuntari on? Lue lisää.

Seuraa Totuuspuntaria netissä:

Suomenkuvalehti.fi

Facebook

Twitter