Totuuspuntari: Demarit haluavat Suomeen sata kuntaa?

Kotimaa 14.4.2011 10:30

Väite:

Neljän puoluejohtajan tentissä MTV3:ssa 13. huhtikuuta SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen sanoi olevansa ”vähän pahoillaan siitä, että keskusta ja myös sen puheenjohtaja Mari Kiviniemi ovat väittäneet muunneltua totuutta lehdissä maksullisissa mainoksissa, joissa on todettu, että Sdp ajaisi Suomea sataan kuntaan. Se ei pidä paikkansa.”

Kiviniemi puolestaan ilmoitti, että ”googlettamalla löytyy se sata kuntaa ja Sdp.”

Selvitys:

Jälleen kerran asiassa on vähintään kaksi puolta. Urpilainen Sdp:n puheenjohtajana epäilemättä tietää puolueensa kannan kuntien määrään, mutta toisaalta myös Kiviniemi on oikeassa siinä, että julkisuudessa on kerrottu Urpilaisen kannattavan sataa kuntaa.

Viime elokuussa uutisoitiin STTK:n järjestämästä talousseminaarista ainakin Ylessä (25.8.) ja Pohjalaisessa (26.8.). Uutisten mukaan seminaarin keskustelussa sekä kokoomuksen Jyrki Katainen että demarien Urpilainen kannattivat kuntien määrän vähentämistä noin sataan. Urpilaisen jopa kerrottiin kiitelleen Kataista siitä, että kokoomus on tullut asiassa Sdp:n linjalle. Paikalla oli myös Mari Kiviniemi, joka uutisten mukaan syytti kokoomusta ja Sdp:tä pelottelusta.

Asiaa koskevat uutiset sitaatteineen löytyvät edelleen Googlella hakemalla, kuten Kiviniemi sanoi. Häneltä lienee kuitenkin jäänyt huomaamatta seuraavana sunnuntaina 29.8.2010 julkaistu STT:n uutinen, jossa Sdp täsmentää, että ”puolueen linjaama näkemys liikkuu hieman maltillisemmin 160-170 kunnassa.”

Tarkkaan ottaen STT:n täsmennysuutisessa ei siis kiistetty sitä, että Urpilainen olisi sanonut tilaisuudessa niin kuin hänen väitettiin sanoneen (eli kannattaneen sataa kuntaa) – todetaanpahan se, että tämä ei ole puolueen näkemys. Vaihtoehdoiksi siis jää, että Urpilaista joko on tosiaan ymmärretty ja siteerattu väärin, tai hänelle on sattunut lipsahdus.

Ratkaisu:

Totuuspuntari

Aiheesta lisää

Mikä tämä Totuuspuntari on? Lue lisää.

Seuraa Totuuspuntaria netissä:

Suomenkuvalehti.fi

Facebook

Twitter