Toinenkin venäläisvaikuttaja varoittaa Suomea Natosta

jäsenyys
Teksti
Karri Kokko
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
nato

Venäjän ulko- ja turvallisuuspoliittisen neuvoston johtaja Andrei Fjodorov varoittaa selkein sanankääntein Suomea liittymästä sotilasliitto Natoon.

Teksti Jarkko Vesikansa
SK netti 17. 10. 2007

”Jos Suomi liittyisi Natoon, Venäjä olisi Naton ympäröimä”, Andrei Fjodorov painottaa. Tämä olisi erittäin epätoivottavaa, hän sanoo.

Viestiään vahvistaakseen Fjodorov piirtää SK:n toimittajan muistiinpanovihkoon kaavion Nato-maiden ketjuttamasta Venäjän länsirajasta.

Suomen Nato-jäsenyydelle ei olisi Fjodorovin mukaan niinkään sotilaallisia kuin poliittisia seurauksia.

”Suomi ymmärretään Venäjällä ystävänä. Nato-jäsenyyden myötä tilanne muuttuisi”, Fjodorov sanoo. ”Nato-Suomi on erittäin epätoivottu asia.”

Paul Simonin laulua mukaillen hän heittää, että ”on viisikymmentä tapaa menettää rakastaja”.

Venäjän asenne kiristynyt?

Fjodorov on jo toinen venäläisvaikuttaja, joka rusikoi samoihin aikoihin Suomen mahdollisia Nato-pyrkimyksiä. MTV3:n uutiset kertoi tiistaina, kuinka Venäjän suurlähetystön diplomaatti Vladimir Kozin käytti harvinaisen kovaa kieltä Suomen Nato-ratkaisusta maanpuolustuskorkeakoulun seminaarissa viime viikolla. Kozin toisti näkemyksensä MTV3:n ja Ylen tv-uutisten haastatteluissa. Sittemmin Venäjän Helsingin-lähetystö on irtisanoutunut Kozinin näkemyksistä.

Venäjän johtaviin turvallisuusasiantuntijoihin lukeutuva Andrei Fjodorov kertoi Nato-näkemyksistään viime viikolla  Helsingissä järjestetyssä seminaarissa. Suljetun tilaisuuden jälkeen hän antoi SK:lle luvan raportoida Nato- ja EU-näkemyksistään, joista hän kertoi seminaariin osallistuneille.

Kahden vaikuttajan lähettämien Nato-terveisten perusteella Venäjän asenne Suomen puolustusratkaisua kohtaan on tiukentunut. Ilmeisesti Suomen turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon laadinta kiinnostaa venäläisiä nyt poikkeuksellisen paljon.

Fjodorov tuntee erinomaisesti Suomen, sillä hänen isänsä työskenteli aikoinaan Helsingissä Neuvostoliiton diplomaattina. Tällöin poika-Fjodorovkin asui Helsingissä. Venäjän ulko- ja turvallisuuspoliittinen neuvosto ei ole Venäjän ulko- tai puolustushallinnon virallinen elin, mutta usein sen arviot heijastelevat Kremlin kantoja.

Asemansa johdosta Fedorovilla on mahdollisuus esittää virallista linjaa kärjekkäämpiä ulkopoliittisia arvioita. Näin hän teki analysoidessaan Venäjän ja EU:n suhteita.

Fedorov painotti Venäjän ja EU-maiden kahdenvälisiä suhteita eikä antanut paljoa arvoa Brysselille.

”Kahdenväliset suhteet ovat moninkertaisesti tärkeämpiä”, Fedorov teroitti.

”Venäjä ei tule koskaan puhumaan Suomen kanssa Brysselin kautta”, hän opasti.

Äskettäin Fjodorov on ollut Suomessa esillä myös siksi, että hän myönsi kolumnissaan Venäjän tehneen 1990-luvun alussa laskelmia Karjalan Suomelle myymisen hinnasta. Tuolloin Fjodorov työskenteli Venäjän varaulkoministerinä.

Aiheesta lisää
Venäjä: Suomen Nato-jäsenyys uhka (YLE uutiset)