Tina kertoo mitä uutena vuotena tapahtuu, mutta muitakin keinoja on käytetty

Kotimaa 28.12.2008 15:34

Uudenvuoden menoihin kuuluu kurkistus seuraavan vuoden tapahtumiin. Vankin jalansija povauspuuhissa on tinanvalannalla, mutta monessa perheessä tulikuuman tinan kanssa pelaamiseen on kyllästytty – ja etenkin niihin röpöliäisiin metalliklöntteihin, jotka unohtuvat väistämättä nurkkiin odottamaan loppusijoitustaan.uuden vuoden tina
Perheissä valmistaudutaan taas ennustamaan tulevaisuutta.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkiston tutkijalla Juha Nirkolla on tulevaisuuden haisteluun monta ympäristöystävällistä keinoa.

”Alun perin Suomessakin ennustettiin omiin aisteihin luottaen ilman apuvälineitä. Erilaisten merkkien ja äänten tarkkailulla voi saada vinkkejä tulevan vuoden tapahtumista”, Nirkko kertoo.

Kaikki mikä muuttaa muotoaan on myös hyvä pohja ennustuksille.

”Tina ei ole ainut materiaali. Monesti on poltettu puutikkua tai paperia lautasen päällä, jolloin tikun muodosta tai lautasen tuhkasta on nähty tulevaan. Näissä puuhissa kannattaa muistaa paloturvallisuus”, Nirkko neuvoo.

Tulevaisuus
kupin alla

Jos ei luota kuuloonsa tai tuhkan tulkintaan, voi tehdä ennustuspöydän kupeista, joiden alle piilottaa erilaisia esineitä. Hauskoja pikkuesineitä jokainen hoksaa kotoaan mielin määrin.

Kuppien alle esineiden piilottaminen on vanha perinne. Läntisestä Suomesta on kuvauksia esimerkiksi kuuden tai seitsemän kupin alle kätketyistä esineistä”, Juha Nirkko kertoo.

Kupin alle on piilotettu muun muassa emännyyttä ennustava avain, avioliitosta vihjaava sormus, perintöä lupaava raha sekä vauvauutista ennakoiva lapsenkuva. Kupin alta löytyvän langanpätkän väri ratkaisee vuoden teeman: musta tuo surua, punainen iloa ja keltainen tarkoittaa huonotapaista, rietasta elämää.

Nykyihmistä hätkähdyttää juhlayön perinteessä korostuva kuoleman ennustaminen, mutta se mahdollisuus on varmasti menneissä oloissa ollut realismia. Mustat langat tai hiilet voi huoletta jättää pois kuppikokoelmasta.

”Yksi kiehtova perinne on kynttilöiden valaisemaan peilikujaan kurkistaminen. Siinä kaksi peiliä laitetaan vastakkain, jolloin ne muodostavat kynttiläkujan. Kujaan kurkistamalla voi nähdä viitteitä tulevasta”, Juha Nirkko sanoo.

Uuden vuoden uskomukset ovat tiukasti kiinni agraariperinteessä, joten osa vanhoista taioista muuttuu hankalaksi toteuttaa rekvisiitan puutteessa. Harva voi nyhtää naapurin lehmästä karvoja, kurkistella hevosenlänkien läpi tai istua saunassa mustassa lampaannahassa.

Kansanrunousarkiston säilyttämissä vuotuisjuhlien uskomuksissa on modernillekin ennustajalle sopivia toimia.

Haapavedellä on 1935 tehty näin: ”Uudenvuoden yönä laastaan likasella paijalla alasti kamarin lattia kolme kertaa sänkyyn päin, niin näkee unissaan omansa.”

Ulvilassa samana vuonna on saatu ohje: ”Ken ensimmäisenä ehti kirjoittamaan uuden vuosiluvun heti, kun kello oli lyönyt kaksitoista, oli koko vuoden vikkelin ja ketterin koko talossa.”

Juhlayön maaginen kuuntelupaikka voi olla tienhaara, kaivonkansi tai kolmeen kertaan siirretyn talon katto. 1900-luvun alun kuuntelija sai korviinsa vain yksittäisiä havaintoja, nykyään neljän tien risteyksessä voi olla vaikeaa havaita sitä oikeaa ennusääntä. Kannattaa silti kokeilla.

Teksti
SK netin toimitus
Soila Ojanen / STT
Kuva
Marja Airio / Lehtikuva