Tiananmen 1989: Seitsemän viikon mielenosoitus

SK:n toimitus
Kotimaa 6.5.2009 12:53

Tiananmen 1989 Tältä näytti se Taivaallisen rauhan aukion mielenosoitus Kiinassa, joka päättyi verisesti 4. kesäkuuta 1989.

Keskustelu

Muistan erityisen hyvin nuo ajat 20 vuotta sitten. Oli poikkeuksellisen helteinen kesäkuun alku. Kuljeskelimme lasten kanssa nakuina metsäpolkuja keräten kieloja. Ne olivat vuosisataisia karjateitä, joita lukemattomien piika(paimen)tyttöjen paljaat jalat olivat polkeneet. Tunsin heidän askeleensa joka solullani ja ajattelin, että kuinka raskaat ajatukset heidän mieltään olivat painaneet, minun olivat raskaammat kuin heidän kaikkien yhteensä.
Uutisten aikaan avasin tv:n. Monen päivän ajan oli ollut vain kolme uutista: Tiananmenin tilanne, Khomeinin kuolema ja Paavin vierailu Suomessa. Kaikissa näissä uutisissa oli yksi yhteinen nimittäjä: vanhat miehet, joiden käsissä oli miljardien ihmisten kohtalot; syntymä, elämä ja kuolema. Näinkö tämän pitää jatkua hamaan iankaikkisuuteen! Toivoin silloin, että tämä alkukesä olisi patriarkaalisen järjestelmän synkkä joutsenlaulu, mutta en uskonut siihen itsekään.
Nyt, kahden vuosikymmenen jälkeen, olen luopunut sekä uskosta että toivosta. Nyt minulla on enää rakkaus ja rukous.

Talouskasvu ennen ihmisoikeuksia. Tärkeintä on että nurmijärveläinen yhteiskuntarauha säilyy. Kuinka kaunista.