THL:n tutkija varoittaa: ”Tuhkarokko voi leimahtaa epidemiaksi”

Kotimaa 10.12.2011 17:01

tuija leinoTuhkarokkoon on sairastunut Euroopassa kymmeniätuhansia tänä vuonna. Miten paljon tehokkaammin tuhkarokko leviää kuin kausi-influenssa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Tuija Leino?

”Tuhkarokko on kymmenen kertaa tarttuvampi kuin influenssa. Yksi tuhkarokkoon sairastunut voi tartuttaa 12-18 ihmistä. Influenssassa uusiutumisluku ei ole ollut koskaan yli kaksi.”

Suomessa on ollut vuosittain muutama tuhkarokkotapaus, tänä vuonna vajaat 30. Miten työlästä on jäljittää epäiltyjä tapauksia ja katkaista taudin leviäminen?

”Hyvin työlästä. Potilas tartuttaa päivän ennen mitään oireita, ja ensioireetkin ovat nuhaa ja yskää ennen ihottumaa. Sairastunut tartuttaa tietämättään, eivätkä muutkaan osaa varoa. Lisäksi virus elää huoneessa, vaikka pikkulasten vastaanotolla, vielä pari tuntia, vaikka potilas on jo lähtenyt. Tämä lisää tartuntoja.”

Miksi rokottaminen tuhka- ja vihurirokkoa sekä sikotautia vastaan on vähentynyt Euroopassa?

”Takavuosina MPR-kolmoisrokotteen pelättiin aiheuttavan autismia. Englannissa julkaistua havaintoa ei pystynyt kukaan toistamaan, ja tutkijat sanoutuivat siitä itsekin irti. Tapauksen takia paljon lapsia jäi rokottamatta. Keski-Euroopassa vaikuttaa myös antroposofinen koulukunta, joka katsoo tuhkarokon hyväksi lapsen immuunipuolustukselle.”

Miten epidemiat lähtivät nyt liikkeelle Euroopassa?

”On epäilty virusmuunnosta, mutta siitä ei ole toistaiseksi näyttöä. Mutta kun monena vuonna jää rokottamatta vaikka kymmenen prosenttia, kertyy paljon altista väestöä. Nyt kerätään satoa useammilta vuosilta, pienikin kipinä leimahtaa.”

Suomessa 95 prosenttia lapsista on rokotettu tuhkarokkoa vastaan. Miksi Pietarsaaren seudulla laumasuoja on paikallisten terveysviranomaisten mukaan vain 85 prosenttia?

”Rannikkoseudun väki seuraa Ruotsin tiedotusvälineitä, ja Ruotsissa autismikohu aiheutti paljon rokottamattomuutta. Pohjanmaalla on myös vahva ryhmä, joka on tuonut tunnettuja rokotusten vastustajia puhumaan Suomeen.”

”Tutkimustietoa alueellisesta rokotuskattavuudesta ei ole. Toivommekin kuumeisesti sähköistä rokotusrekisteriä. Silloin pystyisimme tarkasti seuraamaan tilannetta kaupungeittain ja kaupunginosittain.”

Miten herkästi vakaviakin jälkitauteja aiheuttava tuhkarokko voi roihahtaa Pohjanmaan rannikolla?

”95 prosentin rokotuskattavuuden pitäisi estää epidemian leviäminen muualle Suomeen. Mutta hyvin tarttuvat taudit voivat löytää siellä rokottamattomia ja aiheuttaa paikallisia tihentymiä.”

Miksi myös 11 rokotettua on sairastunut Suomessa?

”Minkään rokotteen teho ei ole sata prosenttia. Kaikkien ihmisten immuniteetti ei pysty vastaamaan rokotteeseen. Ja jos ollaan tunteja pienessä tilassa yhdessä sairastavan kanssa, altistus on niin kova, että jonkinlainen tauti voi puhjeta. Yleensä rokotettujen tuhkarokot ovat lieviä.”

Sikainfluenssarokote myötävaikutti lasten ja nuorten narkolepsian moninkertaistumiseen viime vuonna. Miten kohu on vaikuttanut lasten tavallisiin rokotuksiin neuvoloissa?

”Heti narkolepsiatapausten jälkeen MPR-rokotukset hieman notkahtivat, mutta nyt menekki on suuri Euroopan tuhkarokkoepidemian takia.”

”Neuvoloista on kerrottu, että epäluuloa vanhoja rokotteita kohtaan ei ole ollut. Enemmän on kyselty uusien rotavirus- ja pneumokokkirokotteiden turvallisuudesta.”

Lisää aiheesta

Tuhkarokko (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)

Kuva Markus Pentikäinen