Terveysasemat kilpailevat jo: Yksityisellä vaikeat potilaat, silti lyhimmät jonot

Yli 3 000 tamperelaista on vaihtanut julkiselta Pihlajalinnan keskustan asemalle.
Kotimaa 25.4.2016 07:30

Kiropraktikko Niklas Tast hoitaa potilasta Pihlajalinnan klinikalla Tampereella 10 . marraskuuta 2015. © LEHTIKUVA / ALIISA PIIRLA

Huhtikuun alussa hallitus linjasi sotea, sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta: vuonna 2019 kansalaiset voivat valita, hankkivatko he perustason palvelut yksityiseltä vai julkiselta taholta.

Vaihtoehtoja ja kilpailua tuskin syntyy maaseudun pikkukunnissa. Mutta suurissa kaupungeissa tilanne on toinen.

Tampere on ollut jo vuodesta 2007 eräänlainen sote-laboratorio.

Kaupunkilaiset ovat voineet valita terveyskeskukseen kaupungin oman tai yksityisen Pihlajalinnan aseman. Omapihlajaksi kutsuttuja terveyskeskuksia on kaksi, toinen keskustan Kehräsaaressa, toinen Hervannan lähiössä.

Valinnanvapautta on myös käytetty taajaan.

Pihlajalinnan Kehräsaaren asemalle on vaihtanut 3 200 tamperelaista viiden viime vuoden aikana. Kun lähtijöitä on ollut 500, nettolisäys on 2 600 – ylivoimaisesti suurin koko kaupungissa.

THL:n selvityksen mukaan aseman keskeisen sijainti houkuttelee.

Mutta se ei ole ainoa syy.

”Lyhyet jonot ja käsitys palvelun laadusta ovat vaikuttaneet myös päätöksiin”, sanoo Omapihlajan vastaava lääkäri Pertti Asikainen.

 

Asiakasryntäyksestä huolimatta jonot yksityiselle eivät ole venyneet.

Omapihlajan asemille on keskimäärin 13,5 päivän jono – se on kaupungin lyhyin. Usealle julkiselle terveysasemalle pääsyä pitää odottaa lähes kuukausi, 25-30 vuorokautta.

Alun perin Omapihlaja organisoitiin uudella tavalla. Lääkäri ja hoitaja muodostivat työparin. Hoitaja seuloi jo puhelimessa hoidon tarvetta, mikä tehosti toimintaa.

”Työparimalli alkaa olla valtavirtaa myös kaupungin omissa terveyskeskuksissa”, Asikainen sanoo.

Hän on työskennellyt julkisella ja yksityisellä puolella. Omapihlajan salaisuus piilee työyhteisössä. Työntekijöiden ideat otetaan aina käyttöön, kun ne lyhentävät jonoja ja parantavat asiakkaiden tyytyväisyyttä.

”Julkisella puolella asioista päätetään ylemmällä tasolla. Meillä on joustavuutta ja innostava ilmapiiri.”

Kehräsaaren tehokkuutta ei selitä se, että asemalle olisi valikoitunut helpot potilaat. Keskustan asukkaat ovat iäkkäitä, ja pääosa vaihtajista on pitkäaikaissairaita, terveyspalveluiden suurkäyttäjiä.

”Se tekee meidän asiakasprofiilistamme keskimääräistä vaikeamman”, Asikainen sanoo.

Yksityiset terveysasemat ovat toimineet niin kuin sote-uudistuksessa toivotaan: ne ovat kirittäneet kaupungin terveysasemia.

Lähimpinä Omapihlajan asemia on Lielahti. Siellä keskimääräinen odotusaika on 15,5 vuorokautta, enää kahden päivän päässä yksityisestä.

 

Lue Suomen Kuvalehden juttu terveysyritys Pihlajalinnan perustajasta Mikko Wirénistä täältä