Terveystalkoot ovat koko kansan asia – miten meitä hoidetaan vuonna 2040?

Kotimaa 18.11.2010 08:43
Meilahti sairaala Meilahden sairaalassa Helsingissä maanantaina 15. marraskuuta 2010. Kuva ja kuvankäsittely Markus Pentikäinen.

Nykypäivän terveydenhuoltoa moititaan usein tehottomaksi, hitaaksi ja liukuhihnamaiseksi, mutta se saattaa olla juuri nyt paljon paremmalla tolalla kuin 30 vuoden päästä. Silloin potilaita on melkein kaksi kertaa niin paljon kuin nyt, mutta heitä hoitamassa on ammatti-ihmisiä jopa vähemmän kuin nyt.

Mitä pitäisi tehdä edessä olevan hoitovajeen paikkaamiseksi ilman kaaosta? Sitä pohditaan Helsingissä tämänpäiväisessä terveydenhuollon asiantuntijaseminaarissa Tuottavuudella elämänlaatua – tiikerinloikka parempaan tulevaisuuteen? Seminaarin järjestävät Logica ja Suomen Kuvalehti, joka haastaa myös lukijansa etsimään vastauksia, esittämään ideoita ja kommentoimaan tulevaa terveydenhuoltoa. Asia koskee jokaista suomalaista, erityisesti tämän päivän 35-60-vuotiaita, jotka muodostavat terveydenhuollon potilaiden enemmistön vuonna 2040.

Tuodaanko Suomeen tuhansittain terveydenhoitoväkeä ulkomailta? Pystytäänkö entistä useampi potilas etähoitamaan kotona tietotekniikan avulla? Tuleeko vanhusten ja sairaiden avuksi robotteja, jotka tässä Reutersin uutisvideossa ovat sympaattisen mutta toistaiseksi aika kömpelön näköisiä?

Aloitetaanko paljon puhuttu priorisointi, eli jätetään osa potilaista hoitamatta? Millä perusteilla hoito lopetettaisiin ja mitä siitä hyödyttäisiin? Vai luotetaanko siihen, että lääketieteen kehittyminen ja muun muassa geeniteknologia ratkaisevat useimmat ongelmat, kuten sairauksien vakavuuden ja hoitojonot – kuten on jo suurelta osin tapahtunut?

Ratkaisut eivät ole rahasta kiinni, vakuuttavat SK:n haastattelemat Logican lääketieteellinen johtaja Janne Aaltonen ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) toimitusjohtaja Aki Lindén. Heidän lisäkseen tuottavuusseminaarissa esiintyvät eduskunnan puhemies Sauli Niinistö, EK:n toimitusjohtaja Mikko Pukkinen, Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen, Lääketeollisuuden toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes, Vantaan terveyspalvelujen johtaja Timo Aronkylä, Helsingin terveyskeskuksen toimitusjohtaja Matti Toivola ja Terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen. Tilaisuuden puheenjohtajina toimivat päätoimittaja Tapani Ruokanen ja Logican toimitusjohtaja Heikki Nikku.

Väestön keski-iän kohoamisen vaikutuksia terveydenhoitoon ja muuhunkin tulevaisuuteemme on käsitelty laajasti valtioneuvoston kanslian viime vuonna julkaisemassa ikääntymisraportissa (luettavissa pdf-tiedostona).

Lisää terveydenhuollon tulevaisuudesta SK:ssa 46/2010 (ilm. 19.11.).