Tervaperjantai

Kotimaa 16.8.2012 13:41

Kesäjuhla ilman muurinpohjalettuja ja makkaraa on teeskentelyä. Lettutaikinassa on 82 kananmunaa, tervahaudassa 70 kuutiota pilkkeitä, ja makkaraa on varattu huolellinen määrä. Kaloisten kylätalon, Tukikohdan, kartanolle on tullut 800 ihmistä tervaperjantain viettoon.

Kun tervahauta on huolella ladattu ja juhlajärjestelyt säntillisesti hoidettu, ei enää ole syytä hoppuilla. Odotellaan kärsivällisesti, että kylän ainoa tykistöupseerikoulutuksen saanut, Tapio Ketonen, ampuu signaalitykin replikalla Renko-viikon avajaispamauksen, tasan kello 18. Sitten vasta tuikataan hauta tuleen.

Saattaa olla niinkin, ettei Ketonen olekaan kylän ainoa upseerikoulutuksen saanut. Kyläaktivaattori Sara Kaloisen tyylissä seurata 39 vapaaehtoisen juhlatalkoolaisen tekemisiä on upseerillista tarkkuutta käskyttämistä myöden.

Perjantai on tervamestari Alpo Mäkisen, 82, juhlapäivä. Hänellä on valkoinen paita, solmio ja kesäpuku. Yllätyksekseen hän joutuu olemaan mukana sytyttäjien ringissä, vaikka olisi sen kunnian mielellään jollekin muulle antanut. ”Kuka sitä omaa kasaa polttamaan?” Muutoin hän on kyllä tyytyväinen.

Lue koko juttu täältä.

Kuvat Hannu Lindroos.
Kuvakertomus Netta Vuorinen.