Luvassa lyhyitä lakkoja

Yli puolet Suomen vientituloista tuova teknologiateollisuus uhkaa ajautua sopimuksettomaan tilaan lokakuun lopussa.

Kotimaa 24.10.2019 20:45
teksti Matti Simula
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder (vas.), Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tapasivat seminaarissa 19. kesäkuuta.
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder (vas.), Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tapasivat seminaarissa 19. kesäkuuta. © VESA MOILANEN / LK

Ei kuulosta tuoreelta, jos työehtosopimusneuvottelujen kerrotaan ”takkuavan”.

On sen sijaan harvinaista, että yksi neuvotteluosapuoli epäilee julkisesti jo viikon päivät ennen sopimuskauden päättymistä, ettei sopua löydy määräaikaan mennessä. ”En usko, että pääsisimme sopimukseen ennen lokakuun loppua”, STTK:laisen ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo.

Kierrosten ensimmäiset sopimukset eli niin kutsuttu päänavaus on tehty vuosikymmenien ajan teknologiateollisuudessa.

Työnantajia edustava Teknologiateollisuus sekä palkansaajaosapuolet, SAK:lainen Teollisuusliitto, STTK:lainen Pro ja akavalaisten Ylempien toimihenkilöiden neuvottelukunta YTN ovat neuvotelleet elokuusta lähtien tämän kierroksen päänavauksesta.

Edistystä ei liene tapahtunut yhdessäkään pöydässä. ”Uskon, että menemme sopimuksettomaan tilaan marraskuun alussa”, Malinen povaa.

Sisältö