Tekijänoikeusaloitteella on monia yhtymäkohtia piraattipuolueen kannanottoihin

Kotimaa 16.3.2013 13:00
Tekijänoikeuslain muutoshanke on saanut tuekseen näyttävän mainoskampanjan. Kuva Petri Kaipiainen.

Tekijänoikeuslain muuttamiseen tähtäävä kansalaisaloite on hyvää vauhtia etenemässä eduskunnan käsittelyyn. Aloitteen taustavoimat ovat saaneet kerättyä vajaassa kahdessa kuukaudessa parikymmentätuhatta nimeä sen taakse.

Lain mukaan kansalaisaloitteella pitää olla 50 000 allekirjoittajaa.

Tekijänoikeusaloitetta on valmisteltu joukkoistetusti Avoimessa ministeriössä, joka on perustettu edistämään kansalaisten lakiehdotuksia. Virallisesti nimienkerääjäksi ilmoitetaan 49999.org. Aloitteen takana ovat myös kaikkien suurimpien puolueiden nuorisojärjestöt.

Käytännössä aloitetta viedään kuitenkin eteenpäin pitkälti Effi ry:n eli kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustavan Electric Frontier Finland -yhdistyksen siipien suojissa.

Tarkempi vertailu paljastaa, että monet aloitteen pykälät ovat myös hyvin samansisältöisiä kuin Effin ja sitä lähellä olevan piraattipuolueen aikaisemmin tekemät ehdotukset.

Esimerkiksi teosten parodia- ja satiirikäyttöä ja yksityisen kopioinnin määritelmää koskevat ehdotukset ovat lähes suoraan piraattien vanhoista vaatimuksista.

Opetus- ja tutkimuskäyttöä koskevan lisäyksen pääkohdat taas löytyvät Effin viime vuonna jättämästä tekijänoikeuspolitiikkaa koskevasta lausunnosta.

Aloitteeseen sisältyvä ehdotus valtioneuvoston asettaman tekijänoikeusneuvoston kokoonpanosta on puolestaan suora vastaus piraattipuolueen viime vuonna esittämään kritiikkiin.

Piraatit saivat vuoden 2011 vaaleissa vähän yli 15 000 ääntä, joilla ei irronnut ainuttakaan eduskuntapaikkaa.