Teki Putin mitä vain, Aleksanteri-instituutista löytyy aina ymmärtäjä

”Esiintyessään julkisuudessa tutkijat edustavat aina itseään”, puolustautuu instituutin johtaja Markku Kivinen.
Tuomas Pulsa ja Teppo Tiilikainen
Kotimaa 9.7.2016 10:30
”Putin sanoi ihan suorasanaisesti, että Venäjä ei aio liittää Krimiä Venäjään”, Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro analysoi Iltalehden haastattelussa maaliskuussa 2014. Hänen mukaansa Venäjä yritti päinvastoin rauhoitella Ukrainan tilannetta ja löytää siihen poliittisen ...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Keskustelu

Erittäin ansiokas artikkeli.

WIKIPEDIA: ”Aleksanteri-instituutti on Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan alainen laitos, jonka tehtävänä on koordinoida Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimusta ja opetusta valtakunnallisella tasolla, erityisesti yhteiskuntatieteiden ja humanististen tieteiden alalla. Instituutti perustettiin vuonna 1996 ja on alallaan suurimpia tutkimusyksiköitä Euroopassa. Se myös koordinoi ja edistää yhteistyötä ja vuoropuhelua akateemisen maailman, hallinnon, päättäjien, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan välillä sekä Suomessa että kansainvälisesti. Työntekijöitä instituutissa on kuusikymmentä, ja sitä johtaa professori, VTT Markku Kivinen. Varajohtajana ja tutkimusjohtajana toimii professori, FT Markku Kangaspuro.”

Suomessa on muutama asiantuntija tai sitten ”asiantuntija”, joilla on selvä asenne antaessaan lausuntoja medialle. Varsinaiseen tutkimustyöhön, tuloksiin ja laatuun saavat viisaammat ottaa kantaa. Niitä tuntuu runsaasti löytyvät hakusanoilla Markku Kivinen, Markku Kangaspuro ja Aleksanteri-instituutti. Suositan kovasti tutustumaan.

Tuntuu, että tutkimus ja omat medialle annetut lausunnot elävät omaa elämäänsä. Voi olla, että ne eivät olekaan eri maailmasta – Kivinen vain puolustelee Venäjä-myönteisyyttänsä sillä, että tutkimus on tutkimusta ja media-vaikuttaminen on henkilökohtaisren ajatusten esittämistä. Vähän samaa kuin eräs ulkoministeri, varapääminiseri kävi Englannissa ja puhui tv-haastattelussa kuin puoluejohtaja konsanaan.

Itse kyllä näiden kaikkien Venäjästä lausuntoja antavien naamoista jo heti tietää, mitä on tulossa: kuka katsoo tarpeelliseksi puolustaa Venäjää ja Putinia ja kuka katsoo asioita Suomen ja lännen vinkkelistä ja vaikuttaa enemmän uskottavammalta. Näiden Venäjän aiheuttamien kansainvälisten oikeutta loukkaavien tekojen puolustaminen ei ole uskottavaa – katsoo niitä nyt minkä värisillä silmälaseilla tahansa.

Jää hämäräksi, mikä instituutin tehtävä todellisuudessa on. Kai se olisi oltava jotain, mikä on Suomen etu?
Instituutin tehtävä ei ole valaista Venäjän yhteiskuntaa tavalla, joka jotenkin selittäisi, miksi meidän tulisi hyväksyä sen haitalliset piirteet. Se ei saa olla selitysoppi. Sen on oltava totuusoppi.

Alkuperäiset tavoitteet on unohdettu, siihen vaikuttaa luonnollisesti johto. ”Tärkeimpänä rahoituksen välittäjänä Aleksanteri-instituutti sanelee pitkälti tutkimuksen aiheet. Professori Pekka Sutelan mielestä tutkimus on suuntautunut alusta alkaen yksipuolisesti humanistisiin tieteisiin. Hän muistuttaa, että opetusministeriö määritteli perustamisvaiheessa painopistealueiksi taloushallinnon ja politiikan.”

Suomen edun kannalta em. painopistealueet on valittava. Tutkimuksen on keskityttävä Suomen kannalta ajankohtaisiin kohteisiin eikä menneiden tapahtumien kremnilogiselityksiin. Miten voimme lisätä kaupankäyntiämme, miten emme sitoudu Venäjän talousahdinkoon ja säilytämme globaalit vientimahdollisuutemme? Miten näemme turvallisuus- ja puolustuspolitiikkamme Venäjän varjossa ja siitä riippumatta, Natossa ehkä?

Ellei Aleksanteri-instituutti saavuta tarvittavaa riippumattomuutta poliittisista henkilötaustoista, sille jää vain entistäkin rajallisempi vaikutusvalta ja uskottavuus Suomen näkemykseen Venäjästä. Ulkopoliittiselle instituutille on siirrettävä varoja Aleksanteri-instituutin käytöstä, jotta koko toiminnan uskottavuus varsinkin Venäjän nopeassa muutostilanteessa olisi vahvempi.

Suomessa on myös muita em. instituuttien ulkopuolisia kommentaattoreita joidenkin poliitikkojen lisäksi, jotka ovat jäänet YYA-sopimuksen harmaaseen varjoon.

Tuossa lueteltiin ”ansioituneita” Venäjän tutkijoiden nimiä. Valitettavasti ne objektiivisimmat ovat olleet jo pitkään eläkkeellä ja eräs rehellisimmistä kuoli tänä vuonna.
Jäljellä on enää taistolaistaustaisia ja/tai Putinin ystävyyden mitalilla palkittuja, joille on jäänyt vanha suomettuneisuuden mantra päälle.
Minulla on ehdotus. Tuo Aleksanteri-instituutti on hieman pömpöösi nimi. Uusi nimi voisi olla vaikka Bäckmania.
Jutun Renwall-instituutti on lakkautettu jo vuosia sitten. Nykyisin sen entisten tutkijoiden kammiot kuuluvat Maailman kulttuurien laitokselle, jossa tutkii myös Venäjän kansalainen Kangaspuro nimeltään. Liekö sukua?

Samassa haastattelussa kun Kangaspuro sanoi ettei Venäjä liitä Krimiä hän ennusti ettei Venäjä puutu Ukrainan tapahtumiin. Jos vähänkin olisi perillä asioista niin hän olisi tiennyt ettei Venäjä milloinkaan lähtenyt Ukrainasta maan itsenäistyttyä. Kannattaa lukea Mihail Zygarin kirja ”Putinin sisäpiiri”. Sellaista tietoa, jota A-instituutti ei ole pystynyt tuottamaan-mielipiteitä kylläkin.

Jos kommentit menevät usein pieleen, uskottavuus häviää. Tutkijoille on tärkeää säilyttää suhteet tiedon juurille. Tärkein kysymys on ovatko tiedon juuret mätiä vai tuoreita. Netissä saatavilla oleva tieto on kovin sekavaa ja varmasti usein väärässä. Venäjältä oikean tiedon saaminen lienee vaikeaa, tietävätkö vallanpitäjät mikä on tilanne? Avaukset näyttävät menevän pieleen, tarvitaan tietoa. Suomen pitäisi perustaa oikea tiedustelupalvelu.

Jaahas, oikein kokonaisen artikkelin uhraa SK yhden henkilön ja hänen mielipiteensä mustamaalaamiseen. Tietysti, koska se ei ole tasan linjassa Suomen pyhän yksimielisyyden ja pohjoiskorealaistyyppisen valtamedian kanssa, mitä suhteessa Venäjään tulee.

Näin alkeelliseen mollaamiseen ei viitsisi edes reagoida, mutta mitä Bäckmanin osuuteen artikkelissa tulee, on erikoista että ollaan vaatimassa akateeemisen pätevyyden mitätöintiä mielipiteen perusteella edes tietämättä hönkäsen pöläystä mainitusta opinnäytteestä ja tukeutumalla pelkästään Bäckmanin itsestäänselvänä pidettyyn demonisointiin. Mitä muuta sellainen asenne on kuin venäläis- ja pohjoiskorealaistyyppistä käytäntöä?

Niin mitä? Minkäänlaista dialogia ei haluttaisi sallia, vaikka olletikin muka ollaan sananvapauden asialla.

On todella ahdistavaa elää maassa, jossa sanan- ja mielipiteenvapauden varjolla vaaditaankin pyhää ja rikkumatonta konsensusta. Voiko Suomen valtamediaa ristiriitaisempaa ja valheellisempaa maailmankuvaa ja asennetta olla kenelläkään?

Hauskaa miten älyttömillä.argumenteilla aina nykyään nettimediassa hyökätään kirjoituksia vastaan joissa käsitellään vähänkään Venäjää sivuavia aiheita ja nostetaan esiin epäkohtia. Tällä kertaa siis EskoJ.

”Näin alkeelliseen mollaamiseen ei viitsisi edes reagoida, mutta mitä Bäckmanin osuuteen artikkelissa tulee….”
No. reagoit kumminkin. Bäckmanin väitöksestä oli TV1:ssä parikin ohjelmaa ja sitä käsiteltiin monessa mediassa.
Mutta merkillisin episodi sattui Markku Kivisen haastattelussa kun toimittaja erehtyi kysymään Bäckmanin lähteistä. Kivinen ryhtyi huutamaan naama punaisena että mitä te häneltä tuollaisia kysytte. No vastaväittäjähän ei hänen mukaansa tarvitse niistä mitään tietääkään. Haastattelu löytynee edelleen YLEarkistosta ja kannattaa katsoa millä tasolla akateemista tutkimusta meillä tehdään.

”On todella ahdistavaa elää maassa, jossa sanan- ja mielipiteenvapauden varjolla vaaditaankin pyhää ja rikkumatonta konsensusta. Voiko Suomen valtamediaa ristiriitaisempaa ja valheellisempaa maailmankuvaa ja asennetta olla kenelläkään?”

EskoJ:n edellä kommenttina esittämä viimeisin kappale ja kysymys alla olevan mukaisesti ilman mitään asetettuja lopputulosodotuksia tai ennakkoasenteita painottaen ja näin tarkemmin fokusoituna olisi varsin oiva ja ajankohtainen Venäjä/Suomi -tutkimuskohde Aleksanteri-instituutille.

On todella ahdistavaa elää maissa, joissa vaaditaan pyhää ja rikkumatonta konsensusta. Voiko Suomen valtamediaa ristiriitaisempaa ja valheellisempaa maailmankuvaa ja asennetta olla Venäjällä?

Vertailevan tutkimuksen samaan aikaan voisi tehdä joku muu suomalainen tutkimuslaitos, jolloin tieteelliset vaatimukset ymmärtääkseni erinomaisesti täyttyisivät.

On syytä lukea koko artikkeli pelkkien otsikoiden sijaan. Kuva instituutista on aikalailla toisenlainen kuin otsikot antavat ymmärtää. Artikkelissa annetaan myös hyvää palautetta instituutin toiminnasta. On harmi, että artikkelit otsikoidaan nykyään mahdollisimman myyvät, populistisestikin.

Taitaa olla menossa tutkijoiden vääntö rahasta ja ,siitä kuka on oikean tiedon guru.