Teillä on oikeus tietää

digitalisaatio
Teksti
Tapani Ruokanen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Tänään keskiviikkona 4. joulukuuta 2013 Suomen Kuvalehti siirtyy Gutenbergin ajasta digiaikaan, joukkotiedotuksen ajasta kommunikaation aikaan.

Olemme koko syksyn ajan valmistautuneet uuteen. Testanneet välineitä, istuneet koulutettaviksi, harjoitelleet, muuttaneet työtilojemme arkkitehtuuria, pohtineet työskentelytapojamme.

Mitä tapahtuu – ja mitä ei?

Suomen Kuvalehden perinteinen, luotettava linja pitää. Tarjoamme huippujournalismia, kuten jo 97 vuoden ajan olemme tehneet. Uutta on se, että Suomen Kuvalehden voi lukea kaikilta julkaisualustoilta – tietysti perinteinen painettu paperilehti on edelleen voimissaan. Se on yhä puolueista ja eturyhmistä riippumaton kansainvälisen tason aikakauslehti.

Seuraamme politiikkaa, taloutta, kulttuuria ja kansainvälisiä kysymyksiä sekä vaikuttajien ja päättäjien toimia. Se on lehden tehtävä demokratiassa, jossa vallitsee sananvapaus. Kaivamme esiin epäkohtia ja vaiettuja tosiasioita, joitten on tultava julkisuuteen ja yhteiseen pohdintaan. Tässäkään ei ole uutta.

Suomen Kuvalehti tehtiin ensimmäisen kerran digitaaliseen muotoon, iPad-sovellukseksi, jo yli kolme vuotta sitten, ensimmäisenä lehtenä Suomessa. Kestotilaajamme saa nykyisin paperilehden lisäksi näköislehden digimuodossa. Se on kätevää, jos posti joskus pettää tai lukija matkustaa jossain kaukana kotoa.

Suomenkuvalehti.fi on julkaissut jo pitkään nopeita uutisia ja toimituksen hankkimia skuuppeja eli tietoja, joita ei vielä ole missään muualla kerrottu. Blogeissa on kiinnostavien ihmisten yllättäviä kommentteja ja havaintoja. Muu media seuraa päivittäin, mitä toimituksemme on saanut selville ja välittää sitä edelleen omia kanaviaan pitkin omille yleisöilleen.

Mitä uutta sitten tapahtuu?

Nyt Suomen Kuvalehti on myös päivittäinen medium, tietojen ja taustojen välittäjä. Emme raportoi hysteerisesti kaikkea mahdollisimman nopeasti. Valitsemme harkitusti sen, mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Digi-SK:ssa on katsauksia, analyyseja ja kommentteja päivittäisiin aiheisiin – huolellisesti valittuina, pohdittuina ja taustoitettuina.

Suomen Kuvalehden toimitus aloittaa tästä lähtien päivänsä uutiskokouksella, jossa valitaan seurattavat ja kommentoitavat aiheet, tapahtumat ja henkilöt. Sen jälkeen kaivamme tosiasiat esiin lukijoittemme puolesta.

Teillä on oikeus tietää – meillä velvollisuus kertoa.

Digi-SK julkaisee joka päivä uutta – samaan tapaan kuin menestyslehdet Financial Times ja The Economist. Erona on tietysti se, että kirjoitamme suomen kielellä. Kansainvälisten aiheiden lisäksi käsittelemme monipuolisesti suomalaista politiikkaa, taloutta, kulttuuria sekä keskeisten vaikuttajien ja päättäjien toimia. Näitä juttuja ei hyvissäkään kansainvälisissä lehdissä ole.

Median tarjonnan vyöryssä ja uutisten sirpaloituessa on entistä tärkeämpää, että lukija voi luottaa Suomen Kuvalehden toimituksen arvostelukykyyn, valintoihin ja poimintoihin uutisvirrasta: juuri näihin uutisiin kannattaa kiinnittää huomiota – näistä on myös oikeasti hyötyä.

SK:n lukija, ajatteleva ihminen, tekee itse johtopäätökset. Häntä ei tarvitse opettaa eikä neuvoa. Lehti antaa ainekset omaan pohdintaan. Ja maailmankuvan rakentamiseen eli sen pohtimiseen, mikä on totta, mikä ei ja mistä todellisuutemme rakentuu tänään.

Suomen Kuvalehti valitsee itse päivitettävät ja seurattavat aiheet. Emme ajaudu uutisvirran mukana vaan arvotamme sitä. Kokenut ja ammattitaitoinen ydintoimitus vahvistuu freelancereilla, kolumnisteilla ja bloggareilla, jotka ovat eturivin suomalaisia keskustelijoita.

Suomen Kuvalehdessä on kautta sen historian Mika Waltarista ja Urho Kekkosesta alkaen ollut kirjoittajina ajan parhaita kynänkäyttäjiä. Nyt tämä piiri laajenee digi-SK:n välityksellä. Mukaan tulee yllättäviä nimiä. Osallistumme myös sosiaalisen median keskusteluihin.

Pian satavuotiaan Suomen Kuvalehden arkistoista nousee esiin ajankohtaisten tapahtumien taustoja sekä historiallisia valokuvia ja juttuja. Tarjoamme niitä entistä enemmän lukijoillemme. Kuten myös loistavia valokuvia ja videoita. Digi-SK osaa myös viihdyttää.

Suomen Kuvalehden kestotilaaja voi osallistua keskusteluun entistä vaivattomammin ja välittää myös omalle tuttavapiirilleen lehden mielenkiintoista aineistoa. Olemme myös väline keskustelun ja lukijoiden oman tiedonvälityksen palveluksessa. Tavoitteena on entistä suurempi avoimuus, jotta lukijamme tietävät miten ja mistä saamme juttumme.

Tämän vuoden loppuun kokeilemme uusia välineitä. Ensi vuoden 2014 alusta olemme jo täysillä vauhdissa. Tervetuloa mukaan kyytiin jo nyt.

Suuri muutos on alkanut ja se on parasta, mitä lukijoitten kannalta on tapahtunut: jokainen voi saada uutiset milloin tahansa ja missä tahansa; jokainen voi olla itse keskustelija ja osallistua sosiaaliseen mediaan; jokainen voi valokuvata, filmata ja välittää tietoa.

Suomen Kuvalehti on mukana tiedonvälityksen vallankumouksessa, koska uskomme hyvään journalismiin. Gutenbergistä alkoi kirjapainotaito, kirjallisuus, kulttuuri, itsenäinen ajattelu, reformaatio ja järjestäytynyt demokratia. Mitä on alkamassa nyt?

Varmaa on ainakin se, että nyt tarvitaan itsenäistä ajattelua, tapahtumien taustoja ja analyyttistä tietoa – ja hyviä tarinoita tästä maailmasta ja sen ihmisistä.

 

Tapani Ruokanen
Päätoimittaja

Lue myös uuden digipalvelun Usein kysytyimmät kysymykset.