Teemu Sippo: Onko Jumala mies vai nainen?

Kotimaa 5.9.2009 07:00

Isä Teemu Sippo vihitään tänään Suomen katolisen kirkon piispaksi. Hänestä tulee kirkon ensimmäinen suomalainen piispa 500 vuoteen.

”Jumala ei ole mies eikä nainen vaan kaikkeuden luoja. Hänen kuvaamisensa mieheksi on sidoksissa historiaan”, Sippo sanoi Suomen Kuvalehden haastattelussa helmikuussa 2009.

Monet katolisen kirkon käsitteet ja symbolit kumpuavat sukupuolesta: on isä Jumala, on neitsytäiti, on poika. Pappikin on isä – ja seurakunta perhe.

Teemu Sippo ei ole ajatellut asiaa sukupuolen kannalta.

”Vanhan Testamentin maailma oli kaukana tasa-arvoajattelusta, mutta ihminen luotiin tasavertaisiksi mieheksi ja naiseksi”, Sippo pohdiskeli.

Puute papeista

Sukupuoli on myös kirkon ongelmien keskiössä. Länsimaissa katolisella kirkolla on puute papeista. Syynä pidetään selibaattia. Siitä luopumistakin vaaditaan. Viime syksynä päättynyt synodi eli piispojen kokous puhui varovaisesti naisten päästämisestä ”julistamaan”.

”Kukaan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo”, isä Teemu muotoilee. ”Pappisvirka ei minusta ole tasa-arvokysymys. Papiksi ei tulla aseman vaan kutsun takia. Mutta naisilla tulisi olla Vatikaanissa enemmän sanottavaa. Vatikaani on nykyisellään hyvin miehinen yhteisö.”

Hän olettaa, että perinteen takia kovin monet katolilaiset naiset eivät tunne itseään kutsutuiksi.

Mitä muuta Sippo kertoi toimittaja Leena Kekkoselle? Lue Hän-juttu Teemus Siposta kokonaan (pdf; SK 6/2009).

Lue Teemu Sipon piispaksi vihkimisestä täältä (HS.fi 4.9.2009).