Tätä Suomi juo: Varasto-olutta

Meille maistuu siis lager, ja siitä maksetaan mielellään 75 senttiä tölkiltä.
Kotimaa 18.6.2015 04:55

Teemu Halmela mäskää ja Otto Laiho avustaa Pyynikin käsityöläispanimossa. © Niclas Mäkelä

Maku alkaa lasin muodosta.

Anikó Lehtinen valitsee jalallisen, tulppaaninmuotoisen lasin. Leveässä pesässä tuoksu viipyilee, viileys pysyy ja väri korostuu.

Sihahdus, korkki aukeaa maisteluhuoneessa. Pullo kääntyy vinoon, lopuksi pystyyn, jotta lasiin oluen pinnalle kertyy vaalea vaahtokukka. Suositus on kaksi sormenleveyttä. ”Vaahto on lakki. Se suojelee aromeja.”

Neste pyörähtää lasissa. Reunoille kuvioituu kaunis brysselinpitsi. Värin tarkistus: kullanvaalea. Nenä työntyy lasiin, alkaa tuoksutus. Vähän esterinen ja maltainen, viimeksi humalaa.

Lehtinen, maistamisen ammattilainen, kiepauttaa lasia, nuuhkaisee tuoksua ennen kuin ottaa kulauksen.

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu