Tästä on pakastepizza tehty – ja näin kaukaa ainesosat tulevat tehtaalle

Jarmo Raivio
Kotimaa 11.3.2013 14:00

Useimpien suomalaisten ruoka tulee kaupasta - mutta sen jälkeen asiat käyvätkin monimutkaisiksi.

Yksinkertainenkin teollinen valmisruoka on kymmenistä osista koottu kokonaisuus, jossa on ainesosia, ainesosan ainesosia ja ainesosan ainesosan ainesosia.

Pakkausmerkintöjä pakastealtaan ääressä tavailevalle ostajalle avautuu vain pieni pala siitä monimutkaisesta tuotantoketjusta, joka teollisen valmisruoan taakse kätkeytyy. Tämä ketju voi nykyään ulottua useille mantereille ja rakentua kymmenistä tuottajista sekä välikäsistä.

Nykyään ei ole pakko kertoa, missä ruoka on valmistettu. Pelkkä pakkaajan tai myyjän kotimaa riittää. Monet suomalaiset kauppaketjut kertovat tuotteistaan ainakin hieman enemmän kuin säännöt vaativat.

Eurooppalainen hevosenlihakohu on herättänyt EU:n harkitsemaan tiukennuksia ruoan pakkausmerkintöjä koskeviin sääntöihinsä. Pienistä muutoksista on päätetty jo aiemmin mutta elintarviketeollisuus torjui osan esimerkiksi lihan alkuperää koskevista säännöistä.

Nyt niitä harkitaan uudelleen.

Millainen olisi lähiruokapizza? Kerro reseptisi kommentissa alla.

Keskustelu

Jos ostat kotimaista olutta, niin maltaat taitaa tulla liki sataprosenttisesti Lahdesta VikingMaltilta, ja ohrakin taitaa olla kotimaista.
Humala tulee lagereihin yleensä Tsekistä, hiivan kasvattajasta mulla ei ole varmuutta, saattaa isot panimot ylläpitää oman hiivantarpeensa, tai sitten hankkivat maailmalta. Vesi tulee läheltä.
Kotimainen olut on kyllä erittäin kotimainen tuote. Ja maailmankin oluista ja viskeistä on kovin suuri osa kotimaista, kun tuo VikingMalt on mallasbisneksessä kokolailla iso tekijä.