Tammiharjun psykiatrinen sairaala halutaan lakkauttaa

Kotimaa 6.10.2010 13:21

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus haluaa lakkauttaa Tammiharjun psykiatrisen sairaalan Tammisaaressa. Tammiharjun kuntoutuspotilaat on tarkoitus siirtää Kellokosken sairaalaan. Tämän seurauksena Tammiharjusta vähenee noin sata työpaikkaa. Summa pitää sisällään 25 sairaanhoitajaa, 40-45 mielenterveyshoitajaa ja 10 laitoshoitajaa sekä muutamia lääkäreitä.

Henkilöstön edustajille ei ole esitetty toimintasuunnitelmaa siitä mitä kaikille vapautuville vakansseille ja työntekijöille tapahtuu. Kellokoskelle tarvitaan noin 20 vakanssia ja Jorvin avohoitoon 16.

Perinteisessä Tammiharjun sairaalassa on hoidettu pidempää psykiatrista kuntoutusta tarvitsevia potilaita, joita on tällä hetkellä noin 50. Nyt koko Husin omistama kiinteistö on jäämässä tyhjilleen.

Potilaiden siirtoa Kellokoskelle perustellaan säästösyillä. Kellokosken uskotaan tuottavan hoitopäivät noin 25 prosenttia halvemmalla kuin Tammiharju.

Sairaalan lakkauttamisesta arvellaan syntyvän säästöjä noin 570 000 euroa vuodessa. Tämä syntyy muun muassa avohoidon vahvistumisesta, voimavarojen ja toimintojen keskittämisestä sekä tilankäytön tiivistämisestä.

Henkilöstöjärjestöt ovat suunnitelmasta ihmeissään. Niiden mukaan suunnitelmassa unohdetaan se, että Tammiharjussa on useamman vuosikymmenen osaaminen kuntoutuspsykiatriassa. Tietotaidon ja hoitajien kohtalosta ollaan huolissaan.

Työnantaja on lupaillut, että kaikille tammiharjulaisille riittää töitä. Lähimmät sairaalat sijaitsevat Lohjalla, Espoon Jorvissa ja Helsingissä. Näissä paikoissa vakanssit ovat kuitenkin lähes täynnä.

Aikataulu on tiukka. Tammiharju on tarkoitus tyhjentää ensi vuoden marraskuuhun mennessä. Henkilöstöjärjestöjen mielestä aikataulu on epärealistinen.

Lopullisen päätöksen tekee Husin hallitus, joka kokoontuu ensi viikon maanantaina.