Ylen hallintoneuvoston entinen johtaja vaatii selvitystä Vanhas-väitteistä

Talous 12.10.2009 13:40
Markku Laukkanen Kansanedustaja Markku Laukkanen. Kuva Markku Ulander / Lehtikuva.

Kansanedustaja Markku Laukkanen (kesk) esittää selvityshenkilön nimittämistä ratkomaan uutisointisotkua, joka sai alkunsa Ylen Silminnäkijä-ohjelman väitteistä.

Laukkanen oli Ylen hallintoneuvostossa vuosina 1991-2004, joista vuodet 1994-2004 sen puheenjohtajana. Hän myös palkkasi Yleen aikanaan Ari Korvolan, joka nyt kärventää pääministeri Matti Vanhasta omakotitalorakentamiseen liittyvillä korruptioväitteillä.

Selvityshenkilö esittäisi ratkaisunsa Ylen hallitukselle, joka, kuten Laukkanen korostaa, on linjavastuussa yhtiön toiminnasta.

Laukkasen mielestä sopiva henkilö pääministerin ja Ylen välisen skuuppisodan selvityshenkilöksi olisi viestintäoikeuden tutkijatohtori Päivi Tiilikka.

”Ylen hallitus on muuten ollut asiasta kummallisen hiljaa”, Laukkanen ihmettelee.

Ylen hallituksen puheenjohtaja on SOK:n entinen pääjohtaja, vuorineuvos Kari Neilimo.

”Ylen uskottavuus on pitkälläkin aikavälillä pahasti koetuksella, mutta silti Arkadianmäeltä ei saa ohjata Yleä, vaan yhtiön omien ohjausjärjestelmien on toimittava”, Laukkanen linjaa.

Laukkanen korostaa, etteivät kansanedustajat ole oikeita tahoja erottamaan Ylestä ketään, ei edes Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungneria. Laukkasen puoluetoveri, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli ehti jo vaatia Jungnerin eroa.

Laukkanen kritisoi voimakkaasti myös Ylen käyttämiä lähdesuojaperusteluja.

”Ylessäkin pitäisi muistaa, että lähdesuoja suojaa henkilöä, ei asiaa.”