Voiko netissä käyttää ekohakua?

Talous 27.9.2009 10:01

Uusi ekohakukone on ensimmäinen laatuaan.

LintuGrowyn lupaa lahjoittaa kaikki voittonsa ympäristönsuojeluun. Kuva Markus Pentikäinen / Suomen Kuvalehti

Viime aikoina on kohistu siitä, kuinka paljon yksi Googlaus vie energiaa ja tuhoaa ympäristöä. Ruotsalaiset ovat kääntäneet asian toisin päin. Toukokuussa lanseerattu hakukone Growyn lupaa lahjoittaa kaikki tekemänsä voitot ympäristönsuojeluun.

Tukholmalaiset Kurdi Rad, 30, ja David Johansson, 28, saivat idean pari vuotta sitten. He kelailivat, että hakukonealalla pyörii valtavasti rahaa, mistä monikaan ei edes tiedä. Ehkä sitä voisi käyttää ympäristön hyväksi?

”Halusimme antaa ihmisille mahdollisuuden vaikuttaa taloudellisesti ympäristönsuojeluun tekemällä ilman rahaa jotakin, mitä he tekevät muutenkin päivittäin”, sanoo Rad.

Growyn on ensimmäinen ekohakukone. Sillä ei ole omaa hakutietokantaa, vaan sopimus Yahoon kanssa, jolta hakutulokset tulevat. Rahaa palvelu saa sponsoroiduista linkeistä samaan tapaan kuin alan suurin tekijä Google.

”Olemme uusi tekijä markkinoilla, mutta valtavan pidetty”, Rad sanoo.

Ainakin median lemmikiltä hakukone näyttää. Perustajat ovat päässeet kertomaan keksinnöstään lukuisiin ruotsalaislehtiin. Hakukoneella on tuhansia käyttäjiä ja Facebookissa melkein 3 000 jäsenen ryhmä.

Rad ja Johansson tapasivat toisensa neljä vuotta sitten yrittäjäkeskuksessa Tukholmassa. Rad on työskennellyt vuosia projektinjohtajana sekä markkinoinnin että verkkoviestinnän parissa, Johansson on tietotekniikkainsinööri ja ollut perustamassa useita alan yrityksiä.

Rahaa Radin ja Johanssonin uusi yritys ei ole vielä jakanut kenellekään, mutta he toivovat pääsevänsä tähän vaiheeseen vuodenvaihteen jälkeen. Silloin Growynillä pitäisi heidän laskujensa mukaan olla päivässä 50 000 käyttäjää.

Growyn on valinnut ensimmäisiksi tuettavikseen ikimetsiä Ruotsissa suojelevan Naturskyddsförening -yhdistyksen sekä Barnens regnskog -yhdistyksen, joka suojelee sademetsiä Costa Ricassa.

”Toivomme, että voimme luovuttaa kuusinumeroisen summan erilaisiin ympäristöprojekteihin”, Rad sanoo. Sivuston on määrä myös kasvaa ympäristötietoutta jakavaksi portaaliksi.

Teksti Elina Venesmäki

Tilaa SK:n uutiskirje

Ajankohtaisimmat ja puhuttelevimmat digisisällöt vastajauhettuna suoraan sähköpostiisi.