Vista tuli – oletko valmis?

Talous 2.2.2007 07:30

windows vista
Kuuluu asiaan, että kun tietokoneisiin tulee uusia käyttöjärjestelmiä tai muita merkittäviä muutoksia, niihin suhtaudutaan vähän happamasti. Syynä on varmaan se, että julkaisijana on yleensä Microsoft, joka yksinkertaisesti on liian mahtavassa asemassa ja hehkuttaa uutuuksiaan vähän liikaa ainakin suomalaiseen makuun.

Sekin hapattaa, ettei käyttäjä kai koskaan koe uutta käyttöjärjestelmää miksikään vallankumoukseksi. Eikä voikaan, koska ei hän sitä osaisi käyttää, jos kaikki pitäisi aloittaa alusta kerran viidessä vuodessa. Käyttäjä ei myöskään ikinä tunne välttämättä tarvitsevansa uutta ohjelmistoa – vanhaan on totuttu ja se toimii kohtuullisesti.

Tämä on tilanne nytkin, kun Microsoft lanseerasi lopulta Suomessakin uuden Vistansa. Kommentit kuuluvat yleisimmin, että no joo – eipä tuossa näytä kovin kummoisia uudistuksia olevan. Hankitaan sitten ehkä, kun pitää vaihtaa tietokonekin.

Eivät uudistukset yksittäin kovin kummoisia olekaan, ja muutos on turhan kallis, mutta silti on jokseenkin varmaa, että viimeistään parissa vuodessa alkaa tuntua kovin alkeelliselta käyttää nykyistä valtajärjestelmää, XP:tä. Näin on käynyt aina ennenkin. Kehitys on ikään kuin hivuttautunut eteenpäin, ei loikkinut. Tietokoneissa ei tapahdu revoluutioita vaan evoluutiota.

Kuinka moni käyttää enää Windowsin 95- tai 98-versioita? Kyllähän ne vielä pyörivät jos kunnossa pysyvät, mutta päivityksiä niihin ei enää saa. Viimeistään tuen lopettaminen hautaa myös käyttöjärjestelmän.

Windowsin XP on ollut markkinoilla lähes kuusi vuotta. Sinä aikana on tapahtunut paljon kotikäyttäjänkin pöydällä. Läppärit tulevat, pöytäkoneet väistyvät. Tietomäärä on moninkertaistunut. Nettiin ja pelimarkkinoille on tullut vaikka mitä – sekä massaa että laatua. Kyllähän näitä herkkuja vielä XP:lläkin pyörittelee, mutta Vistalle on varmaan tarkan harkinnan perusteella valittu täsmälleen oikea slogan: Ole valmis! Sen on oltava (ja kai se onkin) valmis lähivuosien uusiin sovelluksiin ja entistä aggressiivisempiin tietoturvan uhkiin. Siinä sivussa se tarjoaa käyttäjälleen entistä hienompaa silmän ja korvan ruokaa – sinänsä ehkä hyödytöntä, mutta silti mukavaa. Hiirtäkään ei kuulemma enää välttämättä tarvita, sillä Vista ymmärtää puhuttuja käskyjä.

Ennen omakohtaista kokeilua kiinnostavilta kuulostavat myös Vistan kolmiulotteinen näyttö sekä parannetut yhteydet ulkomaailmaan, lähinnä televisio-ohjelmiin ja RSS-uutisvirtaan. Nämä palvelut näyttävät yleensäkin olevan läpimurron kynnyksellä, mitä niiden tosin on sanottu olleen jo vuosia. Kun ne nyt kuitenkin tulevat entistä helpommiksi, herää taas ajatus, että jokohan paperilehdet ja television lupatarkastajat ovat samassa katoavan kansanperinteen jonossa kuin valokuvaamot ja lankapuhelimet jo ennestään. Ehkä eivät vieläkään, sillä vaikka Vista on kuinka valmis tulevaisuuteen, me käyttäjät emme välttämättä ole. Saamme taas allemme ferrarin, mutta osaamme ajaa vain mossea.

Tutkimusyhtiö IDC:n mukaan Vista synnyttää alalle 70 miljardin dollarin lisämyynnin – melkein kaksi kertaa Suomen valtion budjetin verran. Jokainen Vista-dollari poikii 18 dollaria muualla taloudessa. Tämäkin ennuste voi jäädä alakanttiin, sillä kysymyksessä on eräs nykymaailman tärkeimmistä työkaluista. Parin kuukauden takaisen markkinaselvityksen mukaan 17 prosenttia suomalaisyrityksistä aikoo siirtyä Vistaan tänä vuonna ja puolet ensi vuoden loppuun mennessä. Ensimmäiset myyntiluvut ovat ylittäneet odotukset, erityisesti Amerikassa. Kotitaloudet seuraavat kohta perässä.

Ja noinhan se käy: kun kerran uusi käyttöjärjestelmä on taas olemassa ja ilmeisesti säilyy tämmöisenään muutaman vuoden eteenpäin, käyttäjät päättelevät, että nyt on hyvä aika ostaa myös uusi tietokone, jossa Vista pyörii kunnolla, eikä tunnu niin kalliiltakaan. Linnarauhaa kestänee taas puolenkymmentä vuotta ennen kuin Microsoftin seuraava uutuus, työnimeltään Vienna, ehtii markkinoille Seattlen suunnittelumyllyistä.

Teksti Jukka Ukkola
Kuva Markku Niskanen

Wikipedia: Windows Vista