Vihreistä vaaditaan Vanhasen eroa

Tuomo Lappalainen
Talous 23.10.2009 11:13

Pääministeri Matti Vanhasen asemaa horjutetaan nyt myös hallituksen sisältä. Vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kristian von Essen vaatii tuoreessa Vihreässä Langassa suoraan Vanhasta siirtymään sivuun.

Matti Vanhanen Pääministeri Matti Vanhanen eduskunnan kahvilassa ennen täysistuntoa Helsingissä lokakuussa. Kuva Markku Ulander / Lehtikuva

Von Essen myöntää ruotsiksi kirjoittamassaan kolumnissa, joka on otsikoitu ytimekkäästi ”Avgå, Vanhanen”, että Vanhanen on ollut vihreiden kannalta monella tapaa hyvä pääministeri. Hänen mielestään puolueen pitää kuitenkin unohtaa nyt taktiset näkökohdat, sillä pelissä on paljon isompia asioita, viime kädessä koko politiikan uskottavuus.

Von Essen hämmästelee, kuinka taitavasti Vanhanen on onnistunut ohjaamaan huomion Silminnäkijä-ohjelmasta syntyneeseen ”Lautagateen” ja väistämään samalla kaikki kysymykset, jotka koskevat pääministerin suhdetta keskustaa rahoittaneisiin yleishyödyllisiin säätiöihin. Hän myös moittii tiedotusvälineitä siitä, etteivät ne ole enää viime aikoina panneet Vanhasta tarpeeksi lujille.

Puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja ei ole ensimmäinen vihreä, jonka luottamus Vanhaseen on horjunut vaalirahakohun takia. Puolueen kansanedustajat Jyrki Kasvi ja Outi Alanko-Kahiluoto vaativat hallituksen eroa ja uusia vaaleja jo muutama viikko sitten.

Keskustelu

Von Essen on uskottava kirjoittaessaan valtiojohdon toimista äidinkielellään; se aiheuttaa vapinaa, tutinaa ja haparointia poliitikoiden ja journalistien parissa.

Ovat Viheriot taas keikauttaneet asiat paalaelleen.
Jos kuka, niin pm Vanhanen on noudattanut Viheliaista elamantapaa enemman kuin suurin osa viheliaisista. Eivatkos nama puunhalaajat haaveile etta kaikki ihmiset, so. Fihreat Feministit, asuisivat ns. mummonmokissa. Eikos ne mummujen mokit, ainakin ennenvanhaan, rakennettu hirsista eli siis puusta. Tulevaisuudessa Suomeen tuleville mummuille sitten tiilesta rakennettu rivitalokolmio, mutta se on sitten tulevaisuuden ja rahannovelistin asia.

Pm on rakentanut pikku piilopirttinsa lankuista. Siis nythan on niin etta lankku on samanlaista puuta kuin hirsikin. Fihrean aatteen toteutumista!
Jos nyt syomisensa suhteen hiukan lipsuu tarjoamalla vaikka lankkupihvia tuppipottujen kera vierailleen, pihvi lienee susien raatelemasta maaseudun lehmasta ja loppu on jatetty susille ihan kuin puoluetovereillekin tehdaan. Siinakin Viheliainen aate toteutuu!
Muina paivina pm syo muistamattoman munakasta, muistaneeko sitakaan syoda kaikkina paivina laihasta habituksestaan paatellen.

Harrastaako pm ralliautoilua? Tai kaahaa vesijetilla Suomen suviyossa? Virka- asioissa paamisterilla lienee auto kuljettajineen eika ainakaan kaikkina paivina ehdi kayttamaan julkisia kulkuneuvoja kuten Fihreat jotka ajelevat taksilla, niin ehka Jupiterilla saa sentaan jotain olla…

Paaministerihan harrastaa kukkasia. Han on ihan kohtuullisen hyva narsistien tuntija mutta eritoten jan on keskittynyt ruususiin. Hanella on siita oma lajikekin, muuten soman vaaleanpunainen mutta alaosan lehdykaiset mustia. Ja nama mustat lehdykaiset tuoksuvat erikoisen hyvalle. Sellaiselle myskille.
Voisiko Vieheliaisempaa harrastusta olla? Pm on ollut ihan oikeudessakin puolustamassa yksinoikeuttaan tahan lajikkeeseen.

Nyt olisi Fihreiden aika ottaa puurolusikka kauniiseen neitsyenkateen ja menna pyytamaan paamisterilta anteeksi.
Antakaa paaministerille tyorauha, antakaa hanen keskittya niihin asioihin joissa han on hyva. Olisiko paaministerin mollaajista kenestakaan tuohon hommaan? Kyselkaapa itseltanne:muistanko asioita. Jos vastaus on myontava, ei teista ole paaministeriksi. Noyryytta siis!

Sallittaneenkohan kirjallinen lainaus?
Muutama sakeisto J.L. Runebergin runosta von ESSEN. (WSOY/1959)

5.Sakeisto

Huus ilmi jo han, mika pisti
nyt niin hanen harmikseen:
”Sina, MATTI, senpaivainen risti
lopun nyt sinust’ oitis teen”!

11. Sakeisto

”Vaan jos kudot valheen viekkaan
ja mulle nyt syotat sen,
niin lahden ja tartun miekkaan
ja paas heti halkaisen”.

12. Sakeisto

Mutt’ ei hatapoika mikaan
ole MATTI, tuo sotamies,
teon tehneensa tiesi han ikaan,
sen myospa vastata ties.

16. Sakeisto

”Pois, lurjus”, huusi han, ”luista
taas talliin, pois hepo vie
ja tallista ruoska, se muista,tuo roimin, mi siella lie.”

20. Sakeisto

”Jos orhinruoskaa nyt saankin,
kun parhaani tehda koin,
olen orhi ma potkaisemaankin,
takapotkuni taata voin.”

Odert Reinhold von Essen oli Ruotsin armeijan kenraalimajuri. Matti oli surkea sotamies joka ei tuonut aamulla pollea tarpeeksi nopeasti kun hurriherra lahti ratsastamaan

Mitaan ei ole uutta Auringon alla. Taas nama kaksi kohtaavat…

Ja Matti kun niin kauniisti julkaisi Oraksen energiapoliittisen selonteon suurella tohinalla nimittäen sitä ”energiapoliittiseksi vallankumoukseksi” jota se toki toteutuessaan onkin – vallankumous on tosin laatuaan samaa kuin mitä kommunistit naapurissa harrastivat 1917, jota taistolaiset meilläkin yrittivät, ja jonka vihreät nyt haluavat viedä loppuun.

Olisi mielenkiintoista tietää kuinka vihreä lautakasan on oltava jotta Matti nöyrästi Oraksen esittämää anti-kepulaista maaseudun alasajoa julistaa samalla kun vihreät hallitustoverit näin bonuksena vielä päälle sylkee.

Vanhasella ja alustalaisillaan tuntuu olevan juuret neuvostovallan ajassa. Kerran valtaan päästyään pitää kiinni valtikasta, vaikka Ilmi tulee minkä sortin klummeja, jotka paljastuttuaan
tunnustetaan , osittain taikka mikä pahinta, pyritään neuvostotyyliin vaikenemaan kuoliaaksi
teilaamalla epämieluisan tiedon paljastaja. Kiristämällä vapaata maata sensuurisuunnitelmilla.
Kansaa voi pitää pimennossa mutta ei liian yksinkertaisena.

Olen ihmetellyt nyt syksyn mittaan syntynyttä paljastusten sumaa, joka alkoi yhtäkkiä ja pyytämättä.
Oliko (muistaakseni ) STT:n erotettu / eronnut uutispäällikkö onnistunut pitämään pehvansa alla
”salaisten uutisten” pinoa kunnes se kasvoi niin korkeaksi että äijä keikahti tuolilta alas ?
Jos, niin hyvä että keikahti.

Voi myös kysyä onko kaikki totta mitä lehdessä kirjoitetaan?

Oman alueeni spesialistina olen todennut, että juttuja kirjoittavat hyvin erilaiset ihmiset, erilaisista lähtökohdista, erilaisilla kompetensseilla ja se väistämättä näkyy myös juttujen laadussa – valitettavasti.

Ehkäpä joku historiantutkija sitten riittävän monen vuoden päästä onnistuu kaivamaan totuuden tästäkin sotkusta. Sitä ennen toki julkaistaan kaikkien osapuolten omaelämänkerrat joissa kerrotaan se itseä miellyttävä totuus.

”Absoluuttinen totuus on fanaatikkojen ja vajaaälyisten etuoikeus”

Tutkijat aikanaan tutkivat valtaa pitävien tekemiset, toivottavasti niin että ”absoluuttinen totuus” tulee ilmi.
Valitettavaa onse että tutkitaan vasta aikanaan sillä se päättäjä, joka tänään tekee päätöksiä
kyseenalaisesti valtuutensa saaneena, piirtää historiaan viivaa, joka ei ole välttämättä oikeilla perusteilla aikaansaatu. Vain osittain kansan valtuuttamana syntyy vain osittain oikeita asetuksia.