Verottajalta lohtua Talvivaara-sijoittajille: korvaa 30 prosenttia osakkeiden myyntitappioista

Verottaja laatii Talvivaara-asiasta erillisen ohjeen ja tiedotteen.
Talous 8.3.2018 13:38

Terrafame-yhtiön Talvivaaran kaivos Sotkamossa 21. kesäkuuta 2017. © KIMMO RAUATMAA / LEHTIKUVA

Moni Talvivaaran osakkeilla tappiota tehnyt huokaisi helpotuksesta, kun Talvivaara-nimensä Ahtiumiksi vaihtanut yhtiö tiedotti hakeutuvansa konkurssiin. Ilmoitus kerrottiin 6. maaliskuuta 2018.

Konkurssi-ilmoituksen myötä tuhannet suomalaiset sijoittajat voivat hakea verottajalta vähennyksiä Talvivaara-tappioistaan (luovutustappio).

”Verohyöty on 30 prosenttia hankintahinnasta. Kuitenkin siltä osin kuin veronalaiset pääomatulot ovat yli 30 000 euroa, niin verohyöty on 34 prosenttia”, sanoo verohallinnon ylitarkastaja Petri Manninen.

Käytännössä 10 000 euron tappiosta verohyöty on siis 3 000 euroa. Jos pääomatulot ovat yli 30 000 euroa vuodessa, niin samaisesta 10 000 euron tappiosta saa verohyötyä 3 400 euroa.

”Vähennyksiä voivat hakea kaikki ne, jotka omistavat Talvivaara-osakkeita”, Manninen sanoo.

Pieniä tappioita verottaja ei kuitenkaan hyväksy vähennyksiin. Tappioraja on 1 000 euroa.

Niin kutsuttu luovutustappio eli myyntitappio syntyy, jos pörssiosakkeiden hankintahinta ja myyntikulut ovat yhteensä enemmän kuin sen myyntihinta.

 

Verohallinnon sivuilla on tarkat tiedot luovutustappioista. Ylitarkastaja Mannisen mukaan asiasta on tullut niin paljon tiedusteluja verohallinnolle, että verottaja päivittää Talvivaara-asian ohjetta, kunnes Talvivaara-tappion vähennyskelpoisuus on juridisesti saatu päätökseen.

Pörssisäätiön tilastojen mukaan noin 75 000 piensijoittajaa omisti Talvivaaran osakkeita syyskuussa 2017.

Myös osa suurista sijoittajista, kuten valtion omistama sijoitusyhtiö Solidium teki Talvivaaran osakkeilla noin 150 miljoonan euron tappion. Kaiken kaikkiaan valtion ja sijoittajien rahaa paloi Talvivaaraan noin pari miljardia euroa.

Solidiumin päälakimies Peter Bergströmin mukaan Solidium teki tappioista verovähennykset jo vuonna 2015. Solidiumin tulovero pienentyi tuolloin 35 miljoonaa euroa.

Talvivaara Sotkamo Oy ajautui konkurssiin jo syksyllä 2014. Kaivos toimii nykyään nimellä Terrafame. Nyt tiedotettu Ahtiumin konkurssi käsitti pörssiin listatun Talvivaaran kaivososakeyhtiö Oy:n, jolla oli velkaa eri tahoille noin puoli miljardia euroa.