Verottaja tyrmää makeanhimoiset kansalaiset: Uusi vero tuo sadan miljoonan euron lisätulot

Talous 6.9.2010 06:30
Karkki Kivennäisvesiä ryhdytään verottamaan yhtä ankarasti kuin limppareita.  Kuvitus Janne Tervamäki.

Kavahtakaa, limsanlipittäjät ja karkinmassuttajat. Suomi valjastaa teidät tervehdyttämään talouskriisin jäljiltä kehnossa jamassa olevaa valtiontaloutta.

Ensi vuoden budjetissa makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien verotusta kiristetään, ja uudistus tuo heti aluksi valtiolle lisätuloja kunnioitettavat sata miljoonaa euroa vuodessa. Myöhemmin uuden makeaveron tuotto kasvaa 120 miljoonaan euroon.

Äkkiseltään vaikuttaa siltä, että uutuudessa on kyse käyttäytymisen taloustieteen rakastamasta vero-ohjauksesta. Ajatuksena on pyrkiä vaikuttamaan veroilla ihmisten käyttäytymiseen: nostetaan suklaan hintaa, lasketaan porkkanan hintaa, ihmiset rynnivät valitsemaan porkkanan.

Yksityiskohtien syynäämisen jälkeen kuitenkin selviää, ettei Suomen tapauksessa voi puhua terveysverosta. Tai jos voi, niin korkeintaan maailman surkeimmin suunnitellusta terveysverosta.

Esimerkiksi aiemmin veron ulkopuolelle jätettyä kivennäisvettä ryhdytään ensi vuoden alusta verottamaan yhtä ankarasti kuin limppareita. Veroa maksetaan myös ksylitolituotteista. Sen sijaan esimerkiksi pullat, jugurtit ja vanukkaat jäävät uuden veron ulkopuolelle.

Onkin selvää, ettei valtiovarainministeriön päätarkoituksena ole ohjata ihmisiä terveellisempiin elämäntapoihin vaan soveltaa verokarhun vanhaa perusviisautta: koukussa olevat ihmiset ovat hyviä veronmaksajia. Tällä kertaa tosin perinteisen Koskenkorvan tai Marlboron sijaan verotuskohteiksi on valittu metrilakut ja jättimässypussit.

Tanska tositoimissa

Nyt verotetaan makeaa, seuraavaksi vuorossa on todennäköisesti rasva. Se olisi jo todellinen terveysvero. Valtiovarainministeriön verokehittelijät seuraavatkin silmä kovana, mitä Tanskassa tapahtuu.

Siellä aloitettiin heinäkuun alussa laaja terveysvero-ohjelma. Aluksi kiristetään esimerkiksi sokeristen virvoitusjuomien ja jäätelön veroja neljänneksellä, sokerittomien virvoitusjuomien veroja taas lasketaan. Kyseessä on vasta ensimmäinen askel. Myöhemmin tänä vuonna käyttöön otetaan rasvavero, ja myös tupakan sekä alkoholin verotus kiristyy.

Koko terveysveroarsenaali on Tanskassa käytössä vuonna 2019. Uudistuksen tarkoituksena on verotuksen keinoin saada ihmiset muuttamaan elintapojaan ja lievittää terveydenhoitojärjestelmään koituvaa rasitusta. Esimerkiksi ylipainon aiheuttamien sairauksien määrän kasvun pitäisi hidastua.

Todennäköisesti tanskalaiset pääsevät tavoitteisiinsa. Verotuksen vaikutuksesta esimerkiksi virvoitusjuomien kulutukseen on runsaasti tutkimustietoa. Korotuksella on vahva kulutusta vähentävä vaikutus, kunhan veroja nykäistään ylöspäin riittävän ronskisti.

Erilaiset terveysverot ovat kiivas keskustelunaihe Yhdysvalloissa. Esimerkiksi New Yorkissa ja useissa muissa osavaltioissa on esitetty virvoitusjuomaveron ottamista käyttöön taistelussa Amerikan ylipainoepidemiaa vastaan.

Verojen tehoa ei sielläkään epäillä. Lähinnä käydään aatteellista keskustelua siitä, onko ihmisten syömisellä ja juomisella niin laajoja haittavaikutuksia, että valtiolla on oikeus puuttua niihin verotusta säätämällä.