Venäjä lykkää puutulleja: Metsäyhtiöt eivät pyörrä irtisanomisia

Metsäteollisuus
Teksti
Jyrki Jantunen
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Puuta lastattuna junaan Suomen ja Venäjän raja-asemalla Niiralassa.

Venäjä lykkää puutullejaan, mutta suomalaiset metsäyhtiöt eivät näe syytä muuttaa päätöksiään henkilöstöstä ja tehtaista. Yhtiöt pitävät lisäaikaa tervetulleena mahdollisuutena “sopeuttaa toimintaa”.

Puuta lastattuna junaan Suomen ja Venäjän raja-asemalla Niiralassa.

Stora Enso ja UPM pitävät myönteisenä Venäjän päätöstä lykätä puutullien korotusta. Metsäyhtiöt eivät kuitenkaan muuta leikkausohjelmiaan päätöksen vuoksi.

“Tämä päätös antaa meille enemmän aikaa sopeuttaa toimintaamme lykättyjä puutulleja varten”, sanoo Stora Enson toimitusjohtajaJouko Karvinen.

Hän arvioi, että Venäjän hallituksen ratkaisu on osoitus tahdosta välttää kansainvälisen kaupan esteitä, jotka vaikeuttavat taloutta molemmin puolin rajaa.

Myös UPM:n mukaan lykkäys antaa hieman lisäaikaa sopeutua tuonnin loppumiseen. Metsäjohtaja Sixten Sunabacka korostaa, että UPM aikoo edetä suunnitelmissaan vähentää tuontipuun määrää ja lisätä kotimaisen puun käyttöä.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen pitää Venäjän ilmoitusta puutulleista kaksijakoisena: “Vuosi on erittäin lyhyt aika metsäteollisuuden suunnittelussa. Pitkällä tähtäimellä suomalaisyritysten tulee perustaa toimintansa kilpailukykyisen kotimaisen puun varaan.”

Venäjän päätös lykätä puutullien korotuksia tuo Pesosen mukaan kuitenkin lisää sopeutumisaikaa rajan molemmin puolin.

Stora Enso on jo vähentänyt merkittävästi tuontipuun käyttöä Suomen tehtaillaan.
UPM:n mukaan Venäjän päätös ei poista epävarmuutta puun saannin jatkumisesta. Myös korkea hinta pysyy ongelmana.

Stora Enson viestintäjohtaja Kari Vainio korostaa, ettei ratkaisu vaikuta Stora Enson leikkausohjelmaan. Yhtiö aikoo vähentää työntekijöitä muun muassa Imatran ja Varkauden tehtailta.

Tuotannon rajoittaminen sahoilla sekä sellu- ja paperitehtailla johtuu Stora Enson mukaan markkinoista, ei puun saatavuudesta. Irtisanomis- ja lomautussuunnitelmat eivät siksi muutu.

Lykkäystä
“9-12 kuukautta”

Venäjä päätti lykätä Suomen metsäteollisuutta uhkaavia puutulleja 9-12 kuukautta. Venäjän pääministeri Vladimir Putin ilmoitti asiasta tavattuaan Suomen pääministerin Matti Vanhasen keskiviikkona 12. marraskuuta Moskovassa.

“Kansainvälisen finanssikriisin lisäksi on otettava huomioon se, että Venäjän raaka-ainetoimituksen väheneminen tarkoittaisi Suomessa taloudellisia ja sosiaalisia seurauksia, muun muassa työpaikkojen katoamista. Venäjän hallitus katsoo voivansa lykätä raakapuun tullimaksuja 9-12 kuukaudella. Se koskee kaikkia metsätuotteiden muotoja”, Putin sanoi tapaamisen jälkeen.

Pääministeri Vanhanen myönsi, että Venäjän kovan linjan lientyminen tuli hänelle yllätyksenä. “Oli tietysti yllätys, että tässä saatiin ratkaisu aikaan. Ei siitä mitään tietoa etukäteen ollut.”

Hänen mukaan tulleista käytiin “erittäin perinpohjainen keskustelu tälläkin kertaa”.

“Jo kaksi vuotta siten kävin vielä pidemmän keskustelun silloisen pääministerin kanssa tästä aiheesta ja ei apua ollut.”

Vanhanen kuitenkin muistutti Putinin tehneen selväksi, että Venäjä jatkaa yhä investointien tavoittelua eikä aio luopua puutulleista lopullisesti.

“Hän haluaa pitää itse päätöksen voimassa ja heidän tavoitteensa, että he voisivat jalostaa omia tuotteitaan Venäjällä, se on edelleen olemassa. Se on täysin ymmärrettävä, täysin hyväksyttävä tavoite. Itse korostin sitä, että puutulleilla sitä ei nyt edistetä.”

PTT: Ei suuria
vaikutuksia

Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos PTT arvioi, ettei puutullien korotuksen lykkäämisellä ole välttämättä suuriakaan vaikutuksia suomalaisen metsäteollisuuden toimintaan.

Metsäekonomisti Tapio Tilli muistuttaa, että teollisuus on hankkinut tuontipuuta varastonsa jokseenkin täyteen. Hinnat ovat myös nousseet, joten teollisuudella ei ole ensi vuonna välttämättä suuria hankintatarpeita tai -halujakaan. Koivukuitupuusta vallinneeseen pulaan lykkäys voi kuitenkin tuoda helpotusta.

Olennaista olisi Tillin mielestä saada tullikorotukset pysyvästi pois päiväjärjestyksestä. Tällöin Suomessa oleva metsäteollisuus saisi etua ulkomaisiin oleviin tuotantolaitoksiin nähden.

Tilli pitää kuitenkin myönteisenä, että Venäjän puu säilyy ensi vuonnakin hankintavaihtoehtona, jotta kotimainen metsäteollisuus ei jää täysin kotimaisen ja Itämeren alueelta tuotavan puun varaan.

Teksti
SK netin toimitus
Antti Autio, Mirja Sipinen ja Pekka Pohjolainen / STT

Kuva
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Keskustelu
Tahdon asia? (Nurkanvaltaaja 10.9.2008)

Tietokartta
Suomen metsäteollisuus 2008 (SK netti

Lisää aiheesta SK netissä
Metsäteollisuus keskittyy rannikolle (SK netti 26.9.2008)
Anne Brunila: “Metsäteollisuuden tulevaisuus Suomessa ratkaistaan tulevina viikkoina” (SK netti 22.9.2008)
Keijo Korhonen metsäteollisuuden kriisistä: “Nauttikaamme EU:n siunauksista!” (SK netti 12.9.2008)
UPM ja Stora Enso kertoivat jättisupistuksista (SK netti 10.9.2008)
Suomen paperitehtaat uhan alla (SK netti 10.7.2008)
Tutkija: Hallituksen keinoilla metsäteollisuuden työpaikat eivät pelastu (SK netti 26.3.2008)
Metsäteollisuus hölmöili itsensä kriisiin (SK nett 17.1.2008)
Suurten ongelmien unohtaminen keljuttaa Karvista (SK netti 17.1.2008)
Jukka Härmälä: Metsän vahvimmat jäävät eloon (SK netti 25.10.2007)